DA, KORONA MOŽE LAKO DA PREĐE U SEZONSKU BOLEST: Posle reči doktora Kona, Srbija je zaćutala
Dr Kon, Foto: Youtube printscreen/PRVA

borba sa koronom

DA, KORONA MOŽE LAKO DA PREĐE U SEZONSKU BOLEST: Posle reči doktora Kona, Srbija je zaćutala

"Ovo je sada vreme zabrane svih kontakata. Zato svako treba da razmišlja da je zabranjen kontakt, da pere ruke posle svakog dodira, da se ne kreće u grupama"

Objavljeno:

- Mi smo u petoj nedelji, na maksimumu, ovo je najvažniji trenutak. Sada je virus najagilniji, sada se najviše prenosi i postoji mogućnost da sretnete nekoga ko zna da je inficiran, a može preneti virus. Zato je sada najvažnije socijalno distanciranje - rekao je dr Predrag Kon, epidemiolog.

Prema njegovim rečima, povećan broj pozitivnih na korona virus je rezultat povećanog testiranja.

- Mi se sada nalazimo u tom maksimumu. Ovo je sada vreme zabrane svih kontakata. Zato svako treba da razmišlja da je zabranjen kontakt, da pere ruke posle svakog dodira, da se ne kreće u grupama. Jer zabrana kretanja dovodi do zabrane kontakata. Ovog vikenda ćemo videti kako su se ljudi ponašali prethodnog vikenda odnosno koliko su poštovane mere - rekao je dr Kon za TV "Pink".

foto: Youtube printscreen/Jutarnji program TV Happy

Počinje da pada broj obolelih, ali dr Kon podvlači da ne smemo da se opuštamo.

- Dovoljno je da se desi nešto kao što se dogodilo u KBC "Dedinje". To ne smemo da dozvolimo, da infekcija bukne odjednom. Prvenstveno mislim na to da ne smemo da dopustimo da virus uđe u domove za negu starih lica. Najvažnije sada jeste sačuvati starije. Virus sada slabi, nema taj potencijal koji je imao, počelo je da blješti svetlo na kraju tunela. Ali to ne znači da smemo da se opustimo. Sada nam je potrebna maksimalna koncentracija - podvukao je dr Kon.

Zadovoljan je, kaže, funkcionisanjem kovid ambulanti.

- Problema ima, ali će biti uigraniji. Sav taj prostor je bio neophodan, privremene bolnice su nam bile potrebne. Prva naizgled popunjenost kompletnih kapaciteta je bila u Nišu. Osnovna stvar je da je danas odlučeno da vojna bolnica u Nišu postane bolnica za sve pacijente sa drugum tegobama koje nisu zaražene korona virusom, a da Klinički centar postane kovid bolnica. Istovremeno "Čair" ima više od 170 pacijentata, sve to je bilo neophodno - objašnjava epidemiolog.

On smatra da, iako sada ne može sa sigurnošću da se tvrdi, sve ukazuje na to da će virus Kovid-19 opstati i postati sezonski kao grip.

- Osnovna stvar je da li će virus da opstane i da bude stalno sa nama, a izgleda da hoće. Asimptomatski pacijenti to dokazuju. Ne znamo sa sigurnošću da li će da pređe na južnu hemisferu i da bude kao grip. Kada mislite da će da eksplodira, virus nestane. Međutim, deluje i čini se da će ovaj virus opstati i postati sezonski slično kao grip. Ali ništa ne sme čovek da prejudicira. Preko leta ćemo raditi ispitivanje imuniteta na jednom uzorku populacije, tako da ćemo kasnije znati detalje. Mi smo zaštitili najstarije, ali će oni ostati najosetljiviji - kaže dr Kon.

Prema njegovim rečima, kako sada stvari stoje potpuno normalnom životu ćemo moći da se vratimo na samom kraju proleća ili na početku leta.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.