Danas je Miholjdan, ali i dan miševa: Svi rođeni na današnji datum posebno su nadareni

veliki praznik za srbe

Danas je Miholjdan, ali i dan miševa: Svi rođeni na današnji datum posebno su nadareni

Iako dosadna kiša danima uveliko pada, tek danas možemo zvanično reći da je počela jesen i pripremiti kapute
Objavljeno: 10:49h

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava praznik svetitelja i velikog podvižnika hrišćanske vere Kirjaka Otšelnika koji je u narodu poznat i kao Miholjdan. Ovaj dan vezan je za smenu leta i jeseni. DANAS POČINJE JESEN: Odložite kupaće i kišobrane u ruke! Prema narodnom verovanju, posle Miholjdana nastupa prava jesen koja je kalendarski već uveliko počela. Iako dosadna kiša danima uveliko pada, tek danas možemo zvanično reći da je počela jesen i pripremiti kapute. Oktobarski topli dani su vezani za ovaj narodni i verski praznik poznati su kao Miholjsko leto. Međutim, očigledno je da ga mi ove godine nećemo imati ako je suditi po hladnom vremenu od početka oktobra.

Zaštitnik ovog praznika, kako smo već pomenuli je Sveti Kirjak, koji je rođen u Korintu krajem četvrtog veka i za života je smatran stubom hrišćanstva i uzorom monaških vrlina.
Vikipedija
Ukoliko padne u mrsni dan, sprema se mrsna trpeza, a ukoliko padne u posni dan (sreda, petak), sprema se posna trpeza.
To je nepokretni praznik, koga ponajviše slave Pravoslavni na primorju, jer on je zaštitnik moreplovaca. Kao i mnoge druge praznike, i ovaj prate neki običaji i verovanja. U Boki, Miholjdan zovu i gospodski praznik, jer su ga slavile čuvene admiralske i kapetanske porodice tog kraja. Na taj dan mornari ne isplovljavaju na more, jer Svetog Miholja treba prvo kod kuće proslaviti, pa se tek posle proslave praznika isplovljava na more. Ljudi koji su rođeni ovog dana, 12. oktobra na Miholjdan, posebno su nadareni i blagosloveni, i veruje se da će imati svakojake blagodati u životu.
Narod je primetio da se oko praznika Miholjdana, vreme prolepša i otopli, pa je taj kratki period, od svega nekoliko dana, prozvao - Miholjsko leto. U nekim krajevima ga još zovu i Sirotinjsko leto, jer mu se uvek posebno raduje sirotinja. Ovaj dan se naziva i mišji dan. Veruje se da miševi i poljske životinjice uginu na ovaj dan ako dotle u svoje brloge nisu dopremili zimnicu. Po brojnosti svečara Miholjdan je na trinaestom mestu slava kod Srba. (S.T.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.