UDŽBENIK ZA PETI RAZRED RAZBESNEO SRBIJU: Da li deca treba da se uče ovako LOŠE O ŽIVOTINJAMA? (FOTO)
Ne smemo dopustiti da naša deca odrastaju u atmosferi u kojoj se ohrabruje loš odnos prema živim bićima, Foto: Shutterstock

NEDOPUSTIVO

UDŽBENIK ZA PETI RAZRED RAZBESNEO SRBIJU: Da li deca treba da se uče ovako LOŠE O ŽIVOTINJAMA? (FOTO)

Ne smemo dopustiti da naša deca odrastaju u atmosferi u kojoj se ohrabruje loš odnos prema živim bićima

Objavljeno:

’'Imamo veliki problem pre svega sa psima, ali i s mačkama lutalicama. Ulični psi se okupljaju u čopore, koji izgledaju zastrašujuće, a gotovo svaki dan zabeleži se neki napad, u kojem je pas ugrizao čoveka, pa i dete. Lutalice prenose bolesti, kako kućnim ljubimcima, tako i ljudima. U potrazi za hranom psi i mačke raznose đubre po ulici, čime narušavaju gradske sredine.’’

Ovako glasi odeljak iz udžbenika za peti razred. Deca sa 11 godina uče da su im napušteni psi neprijatelji, da ih mogu napasti i preneti im neku zaraznu bolest. Nije ni čudo što neretko na ulicima vidimo dete koje šutira psa ili ga gađa kamenicom. Deca lako prisvajaju sve ono što im autoriteti nalažu. U ovom slučaju to je zvaničan školski udžbenik iz biologije za pet razred, koji je odobren od strane Ministarstva prosvete.

Ta dece će sutra imati na kontrolnom pitanje: ,,Ko su psi lutalice?’’ A odgovori će biti zastrašujući.

Šta je sa onom decom koja vole životinje, koja rado pomaze i nahrane psa na ulici? Ako napišu da su napušteni psi dobre duše koje žele pažnju i ljubav, to će biti netačan odgovor, zar ne?, prenosi Pet face.

Nedužna deca se iz ovakvog udžbenika uče pogrešne vrednosti i jednog dana mogu da postanu odrasli ljudi koji mrze životinje, a neretko i ispoljavaju destruktivno ponašanje prema njima. I tako će generacije i generacije imati potencijalno loš odnos prema napuštenim psima, bez ideje da im pomognu, udome ih i imaju ljudski odnos prema njima:

foto: Printscreen/Udžbenik za 5. razred

Osim toga, naučno je dokazano da životinje imaju veliki značaj za socijalizaciju dece. Takođe, dokazano je da decu treba učiti da imaju pozitivan stav prema napuštenim životinjama, jer ih na taj način učimo vrednosti pomaganja slabijima i onima koji su bespomoćni.

Ne smemo dopustiti da naša deca odrastaju u atmosferi u kojoj se ohrabruje loš odnos prema živim bićima, bez obzira da li su u pitanju napuštene ili vlasničke životinje. Životinje su naši prijatelji i naš odnos prema njima pokazuje kakvi smo ljudi!

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.