AJNA JE DETE ROĐENO KAO POSLEDICA SILOVANJA U RATU: Konačno joj se desilo nešto lepo
Ajna Jusić, Foto: Suzana Trajković

glas nevidljive dece

AJNA JE DETE ROĐENO KAO POSLEDICA SILOVANJA U RATU: Konačno joj se desilo nešto lepo

Ajna je tokom proteklih godinu dana kao gost obišla dosta zemalja regiona i sveta u kojima je predstavljala glas ove dece

Objavljeno:

Predsednica Udruženja “Zaboravljena djeca rata” Ajna Jusić izabrana je za jednu od sedam internacionalnih žena liderki koje treba slaviti u 2020. godini.

Izbor je radila britanska agencija Shape History.

Jusić je na listi sa doktorkom Shuping Wang koja je razotkrila aferu u Kini u vezi sa krvi zaraženom HIV-om, aktivistkinjom za borbu protiv klimatskih promena Vanesom Nakate, Luluom Said Ameir koja se zalaže za prava devojčica na pristup sanitarnim proizvodima, Leahom Sibener koja je osnova fondaciju koja traga za lekom protiv raka, Barbarom Lee – kongreskinjom koja je podigla svoj glas u Kongresu SAD-a protiv davanju ovlašćenja upotrebe vojnih snaga bez prethodne saglasnosti 2001. godine i Ilwadom Elman koja se bori za ljudska prava u Somaliji.

“Upoznajte aktivistkinju koja ukazuje na zaboravljeni aspekt rata: decu rođenu kao posledica rata. Jedna od najvećih tragedija posle rata je ta da se o nekim najosnovnijim društvenim posledicama rijetko javno govori. Ajna Jusić je glas koji počinje prevazilaziti tu podelu. Rođena u BiH kao posledica ratnog silovanja, Ajna je otkrila da je njen status kao građanke pun izazova i nesigurnosti, te je često doživljavala diskriminaciju od teškog patrijarhalnog društva. Deca rođena kao posledica silovanja u BiH su postala kao ‘nevidljiva djeca’ koja završavaju u sirotištima širom zemlje. Ajna je pokrenula udruženje ‘Zaboravljena deca rata’ kako bi osnažila i obrazovala ranjive grupe društva, pomažući im da imaju proaktivnu ulogu kako bi unapredile svoj status. Udruženje omogućava pristup obrazovnju, socijalnoj zaštiti i psihološku podršku, istovremeno štiteći prava marginaliziranih i ranjivih grupa ljudi”, piše Shape History.

Ajna je tokom proteklih godinu dana kao gost obišla dosta zemalja regiona i sveta u kojima je predstavljala glas ove dece, a obratila se i predstavnicima Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / izvor: https://gracija.info/)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.