ISPOVEST LEPE DOKTORKE MILICE IZ NIŠA NATERAĆE VAS DA SE ZAMISLITE: Objasnila kako joj je dok leči ljude od korone
Ispovest lepe doktorke Milice iz Niša ostaviće vas bez teksta, Foto: Twiter

istina iz niša

ISPOVEST LEPE DOKTORKE MILICE IZ NIŠA NATERAĆE VAS DA SE ZAMISLITE: Objasnila kako joj je dok leči ljude od korone

Pacijentima koji su komunikativni najviše znači to što lekarima mogu postaviti pitanje o toku bolesti

Objavljeno:

Borimo se za svakog pacijenta, onima na respiratorima spasavamo živote, a one koji su svesni trudimo se da ohrabrimo jer su svi veoma uplašeni, kaže Milica Marković, mlada doktorka iz Kliničkog centra Niš koja brine o obolelima od korone.

Milica je jedna od nekoliko hiljada zdravstvenih radnika koji se već mesec dana bore protiv zaraze, za svaki ljudski život.

Dok pod maskama i naočarima, u teškim skafanderima, brine o pacijentima, pored zdravstvene nege mora da im pruži i nadu u ozdravljenje, i hrabrost da odagnaju strah od virusa sa kojim se čovečanstvo prvi put susreće.

U bolnici je sve dobro organizovano, neki pacijenti su svesni, drugi spavaju dok respirator diše umesto njih. Medicinsko osoblje je zaštićeno, oprema koju nose je teška dok im urezane maske stvaraju bol, koja ih pak podseća da su toga dana spasli nečiji život.

- Pacijenti sa kojima se svakoga dana susrećem su mnogo uplašeni. Naravno, oni koji su svesni i koji mogu da komuniciraju, drugi su na respiratorima, uspavani. Verujem da je pacijentima neprijatno kada nas vide u zaštitnoj opremi, ali ona je obavezna, moramo se zaštititi - rekla je Milica.

- Ono što primećujem je da su uplašeni celom ovom situacijom dok se mi trudimo da se držimo hrabro, pa hrabrimo i njih - počinje priču dr Milica Marković, specijalizant četvrte godine na Klinici za anesteziju, koja radi sa najtežim bolesnicima u Kliničkom centru u Nišu.

Pacijenti smešteni u bolnici se dele na one koji su komunikativni i imaju prihvatljivu kliničku sliku, na one koji koriste maske sa kiseonikom i one koji su uspavani. Iako je teško, niko se ne žali, pacijenti imaju pitanja, a lekari strpljivo odgovaraju, hrabre i teše ih dok se paralelno bore za svačiji život.

- Mi pokušavamo da pomognemo ljudima koliko možemo, na našem odeljenju su najteži bolesnici oboleli od Covid-19. Uglavnom su na respiratorima. Ne mogu da kažem da nam nije teško, cela oprema, ulazak unutra je nešto novo za nas, oprema je jako neprijatna - kaže Milica.

- Svi kada skinemo maske, ostaju nam tragovi satima, mene iskreno glava boli toliko puta, ali tako je, moramo da nosimo kako bismo zaštitili pre svega sebe, a i druge ljude, podrazumevajući one naše koji nas čekaju kod kuće - priča Milica Marković.

Pacijentima koji su komunikativni najviše znači to što lekarima mogu postaviti pitanje o toku bolesti, o trenutnom stanju i to što mogu sa njima da podele svoje strahove.

- Trudimo se da ih ohrabrimo, da im kažemo da će sve biti u redu. Ono što je do nas mi maksimalno radimo. Za godinu dana biću anesteziolog, spremna sam na ovaj posao i iskreno ne razmišljam o strahu, kao ni moje kolege, mi sada moramo da budemo hrabri. Nakon što se završi radno vreme, idem kući i tamo ostajem. Molim sve da se pridržavaju svih procedura koje su preporučene, ostanite kod kuće, socijalno se distancirajte jer jedino tako možemo da se izborimo. Molim vas - apel je mlade lekarke iz Niša.

Radovanović: Ponosan sam na zaposlene u Kliničkom centru Niš

1 / 1 Foto: Printscreen

Generalni direktor Kliničkog centra u Nišu prof. dr Zoran Radovanović kaže da je ponosan na svoje zaposlene. On objašnjava da svi lekari imaju svu obaveznu zaštitnu opremu, koja jeste možda teška za nošenje, ali je u ovom trenutku neophodna.

- Svaki lekar u našem kliničkom centru zna šta treba da radi i ja sam ponosan na svakog od njih zato što ljudi daju svoj maksimum. Moram da napomenem da je država učinila sve da budemo obezbeđeni i respiratorima i opremom i svim neophodnim sredstvima kako bismo spasavali ljudske živote. Svima je jasno sa čime smo suočeni, ali važno je da znate da se mi danonoćno borimo za svaki život. Hvala svim zdravstvenim radnicima koji su na svojim radnim mestima i što ulažu napore da spasu što više života - poručuje direktor Radovanović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.