NEMA VIŠE LEČENJA KOD KUĆE, SADA SVI MORAJU OVDE! Kon bez dlake na jeziku, sve je rekao!
Predrag Kon, Foto: Printscreen

nema izuzetaka

NEMA VIŠE LEČENJA KOD KUĆE, SADA SVI MORAJU OVDE! Kon bez dlake na jeziku, sve je rekao!

Kon je kazao da će prioritet biti testiranje zdravstvenih radnika, ali da ne mogu svi biti testirani

Objavljeno:

Epidemiolog Predrag Kon potvrdio je da se mere izolacije sada sprovode isključivo u bolničkim uslovima i rekao da je do juče u improvizovanoj bolnici na beogradskom Sajmu smešteno 104 pacijenata, 64 pacijenta u niškoj hali Čair, a 38 na Sajmu u Novom Sadu.

Izuzeci su, kako je danas rekao, trudnice, porodilje, invalidi i osobe na hemodijalizi i sva nekontrolisana hronična obolenja, ali da ove improvizovane bolnice nisu napravljene za lečenje od korona virusa, već da bi se zaustavilo širenja infekcije.

Kada je reč o zarazi zdravstvenih radnika, Kon je rekao da je od ukupnog broja zaraženih oko 8,3 odsto zdravstvenih radnika i da se taj broj svakodnevno menja.

On je odgovarajući na pitanja novinara posle sednice Kriznog štaba rekao da u bolnici za kardiovaskularne bolesti Dedinje samo šest zdravstvenih radnika ima blage simptome, dok 61 nema nikakve, ali su svi udaljeni sa posla, navodeći da je to ogroman udarac, ali će bolnica nastaviti da radi smanjenim kapacitetom.

Kon je kazao da će prioritet biti testiranje zdravstvenih radnika, ali da ne mogu svi biti testirani.

Upitan da li će struka preporučiti restriktivnije mere uoči Uskrsa, Kon je ocenio da bi 24-časovni policijski čas imao smisla samo u Beogradu i još nekim žarištima ali i dodao da za tim ne bi bilo potrebe ako bi se svi gradjani u narednih osam do 10 dana ponašali tako da apsolutno izbegavaju kontakte.

"Moj predlog je potpuno jasan, u narednih osam do 10 dana 24 časa apsolutne zabrane kontakata, ako mora i kretanja, ali kontakata da", kazao je Kon.

Govoreći o eventualnom testiranju na korona virus u privatnim klinikama, Kon je rekao da to trenutno nije planirano ali i dodao da su se te ustanove "same" isključile u početku krize time što su sve pacijente upućivale na Infektivnu kliniku.

"Često su i odbijali preglede što je za mene neprihvatljivo", dodao je Kon.

Na pitanje o situaciji u Kliničkom centru Vojvodine, zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević ponovila je da je portal Nova S preneo netačnu i neproverenu informaciju, da u tom centru ima dovoljno zaštitne opreme i da su lekari gubili energiju da dokazuju nešto što je lako proverivo.

Lekari su zahvalili novinarima što svakodnevno profesionalno informišu javnost o situaciji sa korona virusom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.