Novi ruski investitor Pavel Melnikov vidi potencijal u Srbiji
Novi ruski investitor Pavel Melnikov vidi potencijal u Srbiji, Foto: Promo

SARADNJA

Novi ruski investitor Pavel Melnikov vidi potencijal u Srbiji

Pavel Melnikov, ruski investitor i preduzetnik je najavio planove koji podrazumevaju investicije na teritoriji Srbije. Saznajte više o njemu!

Objavljeno:

Pavel Melnikov, ruski investitor i preduzetnik, se pre nekoliko dana javno oglasio po pitanju budućih planova koji podrazumevaju investicije na teritoriji Srbije.

Vlasnik kompanije VALTEC, jedne od najuspešnihih ruskih kompanija za izradu sanitarnih proizvoda, najavio je da će u predstojećem periodu deo svog investicionog fonda preusmeriti na projekte koje planira da pokrene u Srbiji.

Na pitanje zašto je baš odabrao Srbiju, Pavel Melnikov navodi da su na odluku u mnogome uticali povoljni uslovi koje država nudi stranim investitorima, posebno investitorima iz Rusije zahvaljujući uspostavljenom bescarinskom sporazumu koji je postignut između ove dve države.

Naime, Srbija nudi izuzetno konkurentne poreske stope i niske operativne troškove. Poreski režim je takođe veoma pogodan za razne poslovne aktivnosti, gde porez na dobit predstavlja jedan od najnižih u Evropi i jedan od najkonkuretnijih poreza na dodatnu vrednost u centralnoj i istočnoj Evropi. Na osnovu podataka RAS-a, poreske olakšice su dosta uticale na priliv stranih direktnih investicija koje su od 2012. godine u stalnom porastu, te Srbija sada zauzima prvu poziciju u svetu po procentu učešća investicionih projekata orijentisanih ka izvozu (92,1%).

Ono što Pavel Melnikov posebno ističe je visokokvalifikovana radna snaga koju Srbija ima da ponudi i koja može da odgovori na potrebe rastućih preduzeća. “Sa preko 3 decenije iskustva, mogu da kažem da je spremnost na rast i razvoj preduzeća od ključnog značaja za njegov dugoročni opstanak” rekao je Melnikov, koji se trenutno nalazi na čelu kompanije VALTEC koja je u Rusiji postala sinonim za napredak. “Naša misija je bila da kreiramo sanitarna rešenja koja će ponuditi ruskim državljanima daleko bolje uslove, a za naš uspeh su većinski zaslužni naši zaposleni koji su bili spremni da uče i unapređuju svoje znanje i veštine kako bi naši proizvodi odgovorili na trenutne potrebe i smatram da ovakav ambicionzan stav odlikuje ljude koje bismo zaposlili u Srbiji” istakao je Melnikov.

foto: Promo

Uprkos trenutnom stanju u svetu i regionu, zahvaljujućim preduzetim merama, strani investitori i investitori iz Rusije i dalje vide Srbiju kao izuzetno povoljno tle. Podsetimo da je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, početkom godine najavio da će Srbija u predstojećem periodu nastaviti saradnju i sa Evropskom unijom, kao i sa Rusijom i Kinom.

Nenad Popović, ministar zadužen za inovacije, ističe da je “važna diversifikacija tržišta na koja Srbija izvozi svoju robu. Da bi ostala ekonomski lider u regionu, kao što je bila pre izbijanja epidemije, potrebno je da prodre na nova tržišta, zadržavajući dobre odnose sa EU, ali i čineći sve da poveća izvoz u Rusiju”.

O tome koliko je snažan odnos između ove dve države pokazuje i činjenica da je je Rusija bila na raspolaganju i tokom najtežih vremena. Kako prenosi portal Sputnik Srbija, srpsko-ruski odnosi se nalaze na najvišem nivou, i da će nakon prolaska epidemije koronavirusa Srbija morati da stavi akcenat na ekonomsku saradnju sa Rusijom kako bi pospešila brži oporavak privrede.

Pavel Melnikov posebno ističe da su “Srbija i Rusija oduvek uspešno sarađivale, na svim frontovima” i dodaje da ga je upravo taj partnerski odnos dodatno ohrabrio da nastavi sa realizacijom svojih planova uprkos trenutnoj krizi koja se dešava na globalnom nivou.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.