NAŠA GALENIKA JE SPREMNA: Proizvodnja leka "hlorokin" može da počne
Galenika, Foto: Nemanja Pančić

uskoro u srbiji

NAŠA GALENIKA JE SPREMNA: Proizvodnja leka "hlorokin" može da počne

Američka agencija za lekove odobrila je hlorokin za lečenje virusa korona

Objavljeno:

"Galenika" a.d. Beograd, uz pomoć svih neophodnih stručnih znanja koje je obezbedila zahvaljujući svojoj matičnoj kompaniji EMS iz Brazila, ima tehnologiju koja može da obezbedi proizvodnju hidroksihlorokina, izjavio je za "Novosti" Rikardo Vijan Markes, generalni direktor "Galenike" a.d. Beograd.

On je rekao da u tom smislu sa pažnjom prate napore, kao i dalje instrukcije Vlade Republike Srbije i nadležnih zdravstvenih institucija oko realizacije proizvodnje ovog leka.

Čeka se, naime, odgovor francuskog predsednika Emanuela Makrona, kojeg je predsednik Aleksandar Vučić zamolio da pomogne da Srbija nabavi 50 kilograma supstance za proizvodnju hlorokina, koju bi, ako je ima na lageru, mogao da nam da "Sanofi Paster".

"Novostima" je u petak u ovoj fabrici lekova potvrđeno da od momenta pristizanja supstance, koju su bezuspešno pokušavali da nađu sami, u roku od sedam dana mogu da proizvedu lek.

Američka agencija za lekove odobrila je hlorokin za lečenje virusa korona, dok je Evropska agencija za lekove (EMA), upozorila da antimalarik hlorokin i njegov derivat hidroksihlorokin mogu da se primenjuju u lečenju kovida 19 samo u kliničkim ispitivanjima i u "hitnim programima".

Ovaj, kao i svi drugu lekovi protiv kovida 19, primenjuje se zapravo eksperimentalno, jer leka karakterističnog za ovu bolest nema. Rezultati prvih istraživanja u Francuskoj i Kini obećavaju, međutim efikasnost hlorokina i hidroksihlorokina "još treba dokazati" i te aktivne supstance se smeju primenjivati u lečenju kovida 19 samo u slučaju krajnje nužde, ističe Evropska regulatorna agencija.

Oba leka mogu da imaju teške nuspojave, naročito ako se uzimaju u većoj dozi od preporučene ili u kombinaciji sa drugim lekovima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.