IGOR JE LEKAR KOJI OTKRIVA ŠTA MORATE URADITI PRI SVAKOJ KUPOVINI: Jedino se tako možete sačuvati od korone!
Ilustracija, Foto: EPA /VICKIE FLORES

dobar savet

IGOR JE LEKAR KOJI OTKRIVA ŠTA MORATE URADITI PRI SVAKOJ KUPOVINI: Jedino se tako možete sačuvati od korone!

Poslednjih nedelja su u prodavnice uvedene ozbiljne restrikcije

Objavljeno:

Pandemija covida-19 u naše je živote donela goleme promene, od poslovnih do društvenih, a odlazak u kupovinu mnogima je postao jedini izlazak iz stana ili kuće.

Poslednjih nedelja su u prodavnice uvedene ozbiljne restrikcije, od broja kupaca koji smeju biti u radnji do količine nekih namirnica koje smemo da kupimo.

Neke proizvoda koje smo nekada smatrali bazičnima, poput kvasca, postalo je praktički nemoguće nabaviti, a na nekim drugima pažljivo gledamo deklaraciju ne bismo li saznali dolaze li iz nekog od žarišta zaraze. Na sve to neki nam savetuju da svoj kelj, salatu i hleb na nekoliko dana ostavimo u karantinu pre unošenja u kuću i konzumacije, a ako ih već ne možemo zatvoriti na neko izolirano mjesto, da onda sve dobro dezinfikujemo.

- Na svakoj stvari u trgovini ima od 40 do 50 različitih patogena, uvek ih je bilo. Jeste li se pre zarazili od onoga što ste kupili? Niste, pa nećete ni sada - smiruje priču o opasnosti šopinga osječki lekar Igor Berecki u razgovoru za Index i donosi nekoliko jednostavnih preporuka kojih se treba držati da biste se iz kupovine osnovnih namirnica vratili živi i zdravi .

foto: Stock Shutterstock

- Svi ozbiljni trgovački lanci jako dobro rade i jako su oprezni. Prvo, ograničen je broj ljudi koji mogu biti u trgovinama, a trgovci nose rukavice kada barataju namirnicama. Sve ono što treba biti zapakirano je u ambalaži i tu je minimalan, gotovo nikakav nivo rizika - rekao je Berecki, koji posebno bitnom smatra dezinfekciju ruku kupaca pre ulaska u radnju.

- Dezinfekcijom ruku se čak i ako ste zaraženi jako smanjuje mogućnost da ostavite dovoljnu količinu virusa na nečemu što dirate u trgovini. Ako i kupci koriste rukavice, tada nema nikakve opasnosti - kaže Berecki i dodaje da je i unutar trgovine potrebno držati razmak od jednog do dva metra od drugih kupaca.

- S tim razmakom ste prilično sigurni čak i sa zaraženom osobom - rekao je Berecki.

Važno je i što je većina namirnica zapakovana u zaštitnu ambalažu jer je postupak pakovanja takav da se virus ne zadržava na namirnicama, ali ni s pakiranjem nije potrebno preterivati.

- Uzmimo za primer hleb. On iz peći izlazi sterilan i takav ostaje još neko vreme. Ako ga je zapakovala osoba koja nosi rukavice potpuno je siguran i možete ga slobodno izvaditi iz kese i jesti čim operete svoje ruke. Banane, s druge strane, ne treba pakovati. Imaju koru koja se oguli, a vjrujte mi da su te banane brali berači koji sigurno ne peru ruke i da su po njima hodali kameleoni i druge životinje pa se isto nitko nikada nije zarazio od njih. Proces transporta je, naime, takav da se banane prevoze u jako čistim uslovima i tretiraju se hemikalijama koje efikasno ubiju sve patogene - rekao je Berecki.

No što kada svu tu hranu, svežu, konzervisanu ili smrznutu donesemo kući? Trebamo li je na neki način očistiti ili ostaviti nekoliko dana da budemo sigurni da je i poslednji primerak koronavirusa na njoj uginuo od tuge za ljudskim domaćinom?

- Prvo, ekstremno je mala verovatnoća da ćete se zaraziti onim što donesete u kuću. Drugo, radite ono što ste i dosad radili - perite ono što treba oprati, ogulite ono što treba oguliti i skuvajte ili ispecite ono što treba termički obraditi. I perite ruke - zaključio je razgovor lekar.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.