PEKAR RASEJAO KORONAVIRUS PO NOVOM PAZARU: On je zarazio skoro sve obolele!
Novi Pazar postaje žarište, Foto: Printscreen

epidemija u srbiji

PEKAR RASEJAO KORONAVIRUS PO NOVOM PAZARU: On je zarazio skoro sve obolele!

Iako je u prinudnoj samoizolaciji više od 750 povratnika iz inostranstva, Novopazarci su dugo verovali da ih je virus korona zaobišao

Objavljeno: 20:20h

Brojke nesumnjivo ukazuju da se nalazimo u uzletu epidemije virusa korona, poručio je Predrag Kon na jučerašnjoj konferenciji za novinare. U Srbiji je tokom prethodna dva dana potvrđeno 429 slučajeva infekcije virusom korona, a 12 obolelih je preminulo. Od petka su testirane 1.604 osobe, ukupno je inficirano 1.908 od kojih je 1.082 obolelih hospitalizovano. Ukupan broj smrtnih slučajeva porastao je na 51, a među osobama koje su preminule u prethodna 24 časa je pet muškaraca i dve žene čija je prosečna starost iznosila 64,2 godine.

- Svi su imali pridružene bolesti. Širom Srbije 98 osoba je na respiratorima, a do sada je testirano ukupno 7.360 ljudi. Primarna zdravstvena zaštita, kada je reč o Beogradu, preuzima težište borbe i većina onih sa lakšom infekcijom testiraće se u tim kovid ambulantama - naglasio je Kon i poručio da moramo da ostanemo kod kuće kako virus ne bi mogao da preživi.

Novi Pazar je, po svemu sudeći, novo žarište epidemije, a do zaključenja ovog broja je u ovom gradu registrovano 22 obolelih. Strahuje se da je broj zaraženih mnogo veći. Lekari i pomoć iz Beograda su stigli, a u ponedeljak dolazi i predsednik Aleksandar Vučić, koji će obići Opštu bolnicu i uručiti deset kliničkih, statičnih i tri mobilna respiratora.

foto: Facebook

Opaki virus u Novi Pazar je doneo pekar koji u naselju Lug ima pekarsko-buregdžijsku radnju. Od 22 do sada potvrđena slučaja 11 su njegovi kontakti, mahom članovi porodice. Među zaražnima je i jedno dete.

Iako je u prinudnoj samoizolaciji više od 750 povratnika iz inostranstva, Novopazarci su dugo verovali da ih je virus korona zaobišao. Građani su se ponašali komotno, nisu poštovali propisane mere, pa su ugrozili one koji su brinuli o svom zdravlju. Prema zvaničnim informacijama, zaraženi pekar boravio je u Sloveniji i Hrvatskoj, a u Srbiju je ušao 11. marta preko prelaza Batrovci. Pošto tada na snazi nisu bile mere samoizolacije, a na granici nije bilo sanitarnih inspektora, nije ni dobio tu meru.

Slobodno se kretao po gradu sve do 29. marta, kada se javio novopazarskoj bolnici. Ne zna se koliko je vremena bolovao kod kuće i sa kim se sve sretao. Mnogi rođaci i prijatelji su ga posećivali, da ga pozdrave i da mu požele brz oporavak. Po naselju Lug i drugim delovima Novog Pazaru šetali su i drugi inficirani. Gradom kruži i verzija da su među zaraženima taksista i vlasnik parfimerije i da su i oni iz istog naselja, ali da nisu bili u vezi sa buregdžijom.

U KCV preminule dve ženske osobe

U Kliničkom centru Vojvodine u noći između subote i nedelje preminule su dve pacijentkinje obolele od virusa korona. - Reč je o dve starije osobe kod kojih su pored zaraze virusom kovid 19 postojale i druge pridružene bolesti, dijabetes i hipertenzija, koje su doprinele takvom ishodu - rekla je dr Vesna Turkulov, načelnica Klinike za infektivne bolesti KCV. Na ovoj klinici trenutno se leči 95 pacijenata obolelih od virusa korona. Tri pacijenta se nalaze u izuzetno teškom stanju i njihovo lečenje zahteva primenu mehaničke ventilacije. - To su i pacijenti koji su i prethodnih dana referisani kao teški slučajevi. Do sada preminuli su bili godina od 55 do 83 i svi su imali pridružene bolesti - kazala je Vesna Turkulov.

Povratnik iz Holandije prva žrtva u kraljevu

Opaki virus pred sam vikend odneo je i svoju prvu žrtvu u Kraljevu.

Četrdesetosmogodišnji muškarac, povratnik iz Holandije, prvi u gradu na Ibru kod kojeg je potvrđena zaraza, preminuo je na Infektivnoj klinici u Kragujevcu.

Prvi smrtni slučaj u Čačku

Prvi slučaj inficiranjem virusom korona zabeležen je u Policijskoj upravi u Čačku, gde je zaražena radnica, tako da je pod nadzorom za samoizolaciju 780 osoba. U ovom gradu potvrđen je i prvi smrtni slučaj - u KC Kragujevac preminuo je Zoran Ivanović (48), Čačanin, radnik Halk banke. Njegova supruga, kako saznajemo, takođe je zaražena virusom i nalazi se na lečenju u Beogradu. Medicinski radnici koji su bili u samoizolaciji sa odeljenja ortopedije, hirurgije i iz laboratorije, testirani su i većina njih vratiće se na posao, u najskorijem periodu.

Situacija u Narodnom frontu

Još se ne zna na koji su se način zarazili zdravstveni radnici u porodilištu "Narodni front". Upitan da li su proveravani navodi da je direktor te ustanove zabranio nošenje maski, da ne bi došlo do uznemiravanja među pacijentima, Kon je rekao nema takve informacije. Dve pacijentkinje sa virusom korona u ovoj klinici zasada se dobro osećaju i očekuje se da će jedna uskoro da bude porođena. Klinika je dezinfikovana, a kako je pre tri dana saopšteno, 75 zdravstvenih radnika je udaljeno s posla, od kojih je 46 bilo pozitivno na virus korona. U međuvremenu utvrđeno je da su još dva člana osoblja pozitivna.

I direktor Doma zdravlja u Aleksincu, epidemiolog Rodoljub Živadinović pozitivan je na virus korona i trenutno se nalazi u kućnoj izolaciji shodno nalogu lekara.

U Gornjem Milanovcu šesti oboleli je taksista. - Saznali smo da od uvođenja vanrednog stanja nije radio kao taksista i da se pridržavao svih mera zaštite. Da li je to tačno, biće ispitano. Pojačaćemo kontrolu svih taksista i njihovih vozila, da ustanovimo pridržavaju li se svih propisanih mera zaštite - najavljuje Dejan Kovačević, prvi čovek Gornjeg Milanovca. U Irigu su zaražene ćerka i majka koja radi u administarciji jedne privatne firme. Sve osobe koje su bile na radnom mestu u kontaktu sa ovom ženom su izolovane i prati se njihovo zdravstveno stanje. - Govori se da je ćerka prenela virus na majku, jer je bila u Beogradu. Inače, majka već ima nekih zdravstvenih problema ali nadamo se da će sve biti u redu.- kaže jedna od komšinica iz ulice gde žive inficirane. U bolnici u Ćupriji pozitivno je testirano 40 zdravstvenih radnika, od kojih je sedam hospitalizovano. U ovaj grad juče je došla jedinica za borbu protiv korone Ruske Federacije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernje Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.