BRADIĆ SAOPŠTIO: Više od 336 građana želi da se vrati u Srbiju
Govoreći o situaciji u toj zemlji, on je kazao da je od 19. marta uvedeno vanredno stanje, Foto: Printscreen/Youtube

ŠTA ĆE, MUČEN NAROD

BRADIĆ SAOPŠTIO: Više od 336 građana želi da se vrati u Srbiju

Govoreći o situaciji u toj zemlji, on je kazao da je od 19. marta uvedeno vanredno stanje

Objavljeno:

Oko 336 srpskih državljana želi da se vrate iz Švajcarske u zemlju, ali taj broj nije konačan jer je ambasadi stiglo i 30-ak mejlova u kojima traže pomoć da se vrate, izjavio je danas ambasador Srbije u Bernu Goran Bradić.

On je za TV Prva rekao da je za njihov povratak rethodnih dana organizovan autobuski i avionski prevoz.

"Organizovali smo dva autobusa sa po 24 putnika, da bismo ispoštovali preporuke i mere zaštite, došlo ih je 45, a u subotu smo organizovali avionski prevoz za 198 potvrđenih mesta od čega se na aerodromu pojavilo 187 ljudi“, rekao je ambasador.

Bradić kaže da oni građani koji prekorače boravak mogu podneti zahtev za ubrzanje dobijanja takozvane dnevne vize i da će uspeti da produže boravak bez posledica.

U nekim kantonima se to može učiniti lično, negde onllajn, ali treba imati u vidu da i druge zemlje imaju slične probleme sa povratkom svojih državljana, naveo je Bradić.

Govoreći o situaciji u toj zemlji, on je kazao da je od 19. marta uvedeno vanredno stanje i da je do sada registrovano 20.600 osoba pozitivnih na korona virus, a da je 680 ljudi umrlo.

Istakao je da je švajcarska vlada saopštila da imaju problem s nabavkom maski i dezinfekcionih sredstava i da su najavili da će uraditi novu strategiju za postupanje u ovakvim okolnostima.

"Podaci se saopštavaju hladnokrvno, faktografski", kaže Bradić i dodaje da je od 1. aprila u padu broju novozaraženih.

Navodi da je privredna aktivnost u toj zemlji značajno opala, da radnici odlaze na odmore, plaćene ili neplaćene, a dešava se da se podeli i 2.000 otkaza dnevno.

Takođe nisu zatvorili granice i dolaze i građani iz susednih zemalja, dodao je Bradić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.