REČI DOKTORKE GRUJIČIĆ OHRABRIĆE MNOGE: Poznato je šta će biti s terapijom za onkološke pacijente
Kaže da sada rade svi aparati, a da Institut radi u tri smene, nešto malo skraćeno, Foto: Filip Plavčić

POTVRĐENO

REČI DOKTORKE GRUJIČIĆ OHRABRIĆE MNOGE: Poznato je šta će biti s terapijom za onkološke pacijente

Kaže da sada rade svi aparati, a da Institut radi u tri smene, nešto malo skraćeno

Objavljeno:

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Danica Grujičić izjavila je danas da pacijenti koji imaju malignu bolest treba da dođu u Institut gde se bez obzira na stanje izazvano virusom korona rade i magnetne rezonance i skeneri i mamografije i ultrazvuk.

Ona je za TV Prva rekla da pacijenti koji se kontrolišu jednom ili dva puta godišnje, odnosno koji su završili svoje lečenje i koji su sada u fazi praćenja, ne moraju da dolaze.

,,Prihvatili su taj apel i čekaju da sve ovo prođe da bi došli na kontrole. Mi ćemo ih sve tada iskontrolisati. Oni koji počinju zračenje ili hemoterapiju ili treba da se operišu, ne mogu da čekaju'', kazala je Grujičić.

Dodala je da se na hirurgiji čeka do dve nedelje, a da su hemioterapijom i radio terapijom ograničeni prostorom, brojem aparata.

Kaže da sada rade svi aparati, a da Institut radi u tri smene, nešto malo skraćeno.

,,Nijedan pacijent neće ostati bez terapije'', istakla je Grujičić i apelovala na pacijente da dođu kada im je zakazano, da ne dolaze ranije i ne prave gužve.

Kada je u pitanju lek taksol, Grujičić kaže da je bila pauza u snabdevanju dve nedelje, i to ne zbog nas, već zbog dobavljača.

Najavila je da će sledeće sedmice Instutu za onkologiju i radiologoju biti isporučeno 100 ampula, dok će drugih 100 ampula, nakon toga, biti podeljeno drugim centrima.

foto: Profimedia

,,Posle toga će krenuti normalno snabdevanje, veliku ulogu odigralo je Ministarstvo zdravlja, ali stvarno nije bilo do nas, stajao je čitav kontigent na austrijskoj granici'', navodi Grujičić.

Ona je apelovala na sve građane da poštuju izolaciju i socijalnu distancu, a upitana kako razumeti one koji se ponašaju kao da je sve normalno, Grujičić kaže da su to ljudi koji nisu videli obolele od korone, ljude koji su pred dolaskom na respirator ili na respiratoru.

,,To što ne poštuju apel se objašnjava neznanjem. Svako ko je video pacijenta koji guta vazduh, poštovaće apel'', kaže Grujičić.

Ona je izrazila je iskreno divljenje epidemiolozima i infektolozima koji sada rade u opremi i situacijama na koje nisu navikli i koji se bore do kraja da spasu svakog čoveka, a i svedoci su šta se dešava sa pacijentima.

,,Nije lako gledati čoveka koji se guši, a ne možete da mu pomognete, to je i psihički teško, a i sve oči su sada uprte u njih. Nadam se da će ih država adekvatno nagraditi jer nismo svi isto opterećeni sada'', navela je Grujičić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.