ULICE SU PRAZNE KAO U HOROR FILMU, NA RESPIRATORIMA JE 20.000 LJUDI! Ispovest ovog čoveka iz Nemačke je potresna
Marko Ivić nam je objasnio kakva je situacija u Nemačkoj, Foto: Privatna arhiva, Beta / Miloš Miškov, EPA / ANDREA FASANI, Profimedia, EPA/SAN RAFFAELE HOSPITAL

EKSKLUZIVNO

ULICE SU PRAZNE KAO U HOROR FILMU, NA RESPIRATORIMA JE 20.000 LJUDI! Ispovest ovog čoveka iz Nemačke je potresna

Ukoliko se građani ne pridržavaju mera koja je propisala Saveza Republika Nemačka, njihova vlada je propisala kazne koje se kreću od 200 do nekoliko hiljada evra, kao i kazne zatvora do 3 godine

Objavljeno:
Jovana Jovanović

Život u Nemačkoj za vreme koronavirusa u biti je katastrofalan jer su gotovo sve fabrike zatvorene kako bi se suzbila epidemija, koliko je god moguće. Trgovina praktično ne radi, ugostiteljski i svi drugi objekti koji narodu služe za svakodnevnu uslugu su zatvoreni, osim prodavnica za prehranu koje i dalje rade, kako bi se kupile životne namirnice. Gradovi su nam pusti. Ulice su takođe prazne. Nigde nikog kao u horor filmu. Samo rade građevinske firme koje su na otvorenom", ovim rečima počinje priču za Espreso.co.rs, Marko Ivić (63), koji živi u gradu Landšut (pokrajina Bavarska), već 41 godinu.

Ivić napominje da je po proglašenju pandemije virusa Covid-19 sve izgledalo katastrofalo jer su se, kako kaže, građani Nemačke uplašili da se ne dogodi italijanski scenario, što ih je dodatno psihički opteretilo.

Marko Ivić, Srbin koji živi u Nemačkoj
Marko Ivić, Srbin koji živi u Nemačkoj foto: Privatna arhiva

Kako kaže, građani su pomahnitalo kupovali artikle po marketima, te je mnoge namirnice veoma teško naći zbog nestašice, a posebno sredstva za dezinfekciju, kao i kvasac kojeg, kako tvrdi, ni danas nema na rafovima.

U početku je sve izgledalo katastrofalno jer su se mnogi uplašiti crnog scenarija, pa su počeli previše da kupuju hrane tako da su trgovinske radnje u početku bile prazne, a preživeo je poneki artikl poput brašna, testenine, gotovovih jela, a kvasca ni danas nema. Takođe, sredstva za dezinfekciju su ponestala pogotovo za ruke kao i toaletni papir. Međutim, nađe se sve osim zaštitnih rukavica i maski za lice. Sve što u biti fali, to su proizvodi koji se proizvode u zemljama gde je jeftina radna snaga, ali i kod njih je kriza. Isto tako, posle ove epidemije, Nemačka će morati da počne da proizvodi upravo ove proizvode kojih nema na tržištu jer je za njima velika potražnja, a neophodni su nam", objašnjava Ivić.

foto: AP, ilustracija

Dodaje da je Nemačka mnogim kompanijama dala olakšice koje su im dodatno pomogle kako bi prebrodile finansijsku krizu tokom pandemije koronavirusa. Takođe, napominje da je i on jedan od njih koji je dobio subvencije za svoj restoran u iznosu od 9. 000 evra.

Inače, Nemačka vlada je dala nama koji imamo manje firme 60 milijardi evra. Primera radi, postoji lista, ko je koliko dobio pomoći, recimo, manje firme koje imaju do deset radnka dobili su 9. 000 evra, a oni koji imaju do 30 radnika dobili su 19. 000 evra i to nepovratne pomoći. Isto tako, 600 milijardi evra će se rasporediti na velike koncerne i bolnice, znači sve ukupno kada se sagleda, ipak su nam izašli u susret. Lično ja, imam restoran tako da sam dobio 9. 000 evra pomoći od države, zadovoljan sam, tako da se ne mogu žaliti. Imam sreću u tome što mi je lokal u okviru moje kuće, pa ne moram da plaćam najam", kaže Ivić.

Ivić napominje da broj zaraženih svakodnevno raste, a najnoviji podaci govore da je širom Nemačke zaraženo preko 96. 000 ljudi Covidom- 19, a umrlo je 1.446 ljudi.

foto: Privatna arhiva

Nažalost, broj zaraženih u Nemačkoj raste i trenutna cifra je 96. 108 ljudi, izlečenih je oko 23. 192, a umrlo je 1.446 osoba. Inače, respiratora imamo oko 60. 000, a trenutno je na respiratoru malo više od 20. 000 ljudi. Ipak, narod se pribojava da se sve ovo ne izmakne kontroli i da se ne približimo italijanskom scenariju, te se svi pridržavamo uputstava kako bismo trebali da se ponašamo u vreme ove infekcije. Takođe, što se tiče mene i moje supruge snadbeveni smo životnim namirnicama, budući da smo u gastronomskim vodama, pa nam je znatno lakše, a imamo i veliki park plac tako da možemo da budemo i napolju u određeno vreme. Iskreno, u strahu sam za svoje prijatelje i susede kojima sam ponudio pomoć, ukoliko im bude potrebno jer se za čas može dogoditi crni scenario. U suštini, ovde sada nikome nije važan novac već kada će sve ovo da prođe i u strahu smo kao i većina da se ne razbolimo, što kod svakog od nas predstavlja opterećenje", tvrdi Ivić.

Takođe, postoji posebna procedura vladanja za sve građane, ukoliko osete simptome ove respiratorne infekcije.

foto: EPA/SAN RAFFAELE HOSPITAL

Kod nas ukoliko neko oseti da ima simptome ovog virusa odveze se automobilom do bolnice, te nas na parkingu sačeka medicinsko osoblje koje nam uzme bris iz grla i nosa pošto ne smemo da izlazimo iz auta. Nakon toga, idemo kući, a za 24 sata nas obaveste, da li smo pozitivni ili ne. Isto tako, napomenuo bih da su svi socijalni slučajevi ostali na istom u smislu dobijanja svojih naknada. Takođe, radnici koji su privremeno otpušteni dobili su svoje plate, a na dalje će dobijati 60 odsto zarade. Ukoliko neko ne može da plaća stan ili kredit sve je regulisano Zakonom o zamrzavanju do kraja avgusta", objašnjava Ivić.

Rigorozne kazne

Isto tako, ukoliko se građani ne pridržavaju mera koja je propisala Saveza Republika Nemačka, propisane su kazne koje se kreću od 200 do nekoliko hiljada evra, kao i kazne zatvora do 3 godine.

Međutim, ova pravila ne važe za sve pokrajine Nemačke.

Ko se ne pridržava svih propisanih mera novčano se kažnjava i uvodi se u evidenciju da je prekršajno kažnjen, a ukoliko ponovi prekršaj kazne se kreću od 200 evra do par hiljada evra i do tri godine zatvora. Međutim, to nije u svakoj pokrajini isto jer Nemačka ima 16 pokrajina, a ja sam u Bajernu i ovde je sve mnogo strožije", priča Ivić.

Ivić napominje da duboko veruje da se nakon ove pandemije svet neće promeniti u pravcu nečeg boljeg.

Kako kaže, neće nas razoriti velike sile svojim oružjem bilo atomskim ili biološkim, već ćemo sami sebe uništiti.

foto: AP, Ilustracija

Sa moje tačke gledišta, svi oni koji su počinili neko zlo neka se propitaju, da li je to bilo vredno bilo čega. Takođe, one vele sile koje su proizvodile atomsko i biološko oružje, koje ne bi uništile samo jedan narod već ceo svet, a mi mali glupi narodi smo navijali za ove ili one, ne razmišljajući da su sve to oni proizveli kako bi nas uništili, bez obzira na to koja smo nacija, vera il rasa, dakle, od istoka do zapada, sa severa do juga, e moj narode, da li nam je sve to trebalo. Hoćemo li se opametiti? Iskreno, sumnjam jer smo zaboravni, tako da ćemo verovatno sami sebe uništiti. Šaljem Vam veliki pozdrav i neka nas Bog čuva od svakog zla, kuge i rata", zaključuje Ivić.

Podsetimo, Nemačke vlasti trenutno igraju na kartu „usporavanja“ širenja infekcije Covida-19. Inače, najugroženija kategorija stanovništva su lica starija od 65 godina, kao i oni koji boluju od drugih bolesti.

Savezni ministar zdravlja Špan je apelovao na Nemce da smanje kontakte sa drugim ljudima. Pozvao ih je da pre svega razmisle od čega mogu da odustanu, a od čega ne mogu, rekavši, da će, generalno gledano, epidemija verovatno potrajati nekoliko meseci, a ne nekoliko nedelja, kao što je prethodno predviđano.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.