KLINIKA U NIŠU POD VELIKIM PRITISKOM: Ovo nijedan zdravstveni sistem ne može da izdrži! Lekari se menjaju na 4 sata
Foto: Nemanja Nikolić

izdržaće

KLINIKA U NIŠU POD VELIKIM PRITISKOM: Ovo nijedan zdravstveni sistem ne može da izdrži! Lekari se menjaju na 4 sata

Dodao je da je podjednako bitno sačuvati živote pacijenata, ali isto tako i živote lekara i medicinskog osoblja, koje je, istakao je, " 24 sata izloženo"

Objavljeno:

O situaciji u niškom kliničkom centru pomoćnik direktora Radmilo Janković rekao je da dve niške klinike trpe ogroman pritisak.

- Niška Klinika za anesteziju i Klinika za plućne bolesti trpe ogroman pritisak u poslednjih 48 sati naglim prilivom pacijenta iz južne Srbije. Opterećeni su stacionar i intenzivna nega, rekao je doktor Janković, ali je istakao da "situacija još nije dramatična''.

- Situacija još nije dramatična, imamo još dovoljno i u stacionaru i u jedinicama intenzivne nege dovoljno slobodnih respiratora, ali priliv pacijenta zaista se povećava poslednjih dana. Mislim da je jasno svima da nijedan zdravstveni sistem u celom svetu ne može izdržati ovoliki pritisak, svi smo videli iskustva Španije, Italije, Sjedinjenih Američkih Država - rekao je Janković.

Dodao je da se KC Niš pripremio za ovu situaciju sa epidemijom.

- Imamo strategiju novih zgrada, klinike za karidohirurgiju i klinike za fizikalnu medicinu i očekujemo da će jedan broj lakših pacijenata koji se nalaze u stacionaru i koji nam dolaze iz domova zdravlja nakon trijaže, biti prebačni u karantin Čair, što bi nas oslobodilo pritiska koji je jako velik u poslednjih 48 sati - rekao je Janković.

foto: Youtube / Printscreen

Dodao je da je podjednako bitno sačuvati živote pacijenata, ali isto tako i živote lekara i medicinskog osoblja, koje je, istakao je, " 24 sata izloženo".

- Lekari i medicinsko osoblje menjaju se u smenama na četiri sata, sa mnogo zaštitne opreme, koja otežava kretanje i sve ostalo. Definisali smo puteve, gde idu zaraženi pacijenti, gde ulazi personal koji je presvučen, uradili smo masovni skrining naših radnika pogotovo sad u poslednjih 24 sata, onih koji su bili proteklih 10-15 dana u kontaktu sa zaraženima na jedinicama intenzivne nege i na prijemu i danas već imamo gotovo minimalno zardržavanje iznutra, nažalost, imamo unos virusa spolja, kao što je slučaj i sa dugim bolnicama u Srbiji - kaže doktor Janković.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.