BRAČNI PAR IZ ŠVAJCARSKE KOJI JE DONIRAO OPREMU SRBIJI: Naše respiratore pre krize niko nije hteo...
Ivana objašnjava da njen suprug radi u jednoj švajcarskoj bolnici, i da je respiratore dobio od prijatelja pre krize, Foto: Printscreen/Novosti.rs

pomogli domovini

BRAČNI PAR IZ ŠVAJCARSKE KOJI JE DONIRAO OPREMU SRBIJI: Naše respiratore pre krize niko nije hteo...

Ivana objašnjava da njen suprug radi u jednoj švajcarskoj bolnici, i da je respiratore dobio od prijatelja pre krize

Objavljeno:

Bračni par iz Švajcarske, koji je Srbiji donirao respiratore, na čemu im se javno zahvalio predsednik Aleksandar Vučić, su Ivana i Zoran Obradović, kojima ovo nije prvi put da pomažu bolnicama u Srbiji, pa im, kako kažu ekskluzivno za Tanjug, ni u ovoj situaciji nije bila potrebna posebna motivacija da bi pomogli domovini.

Ivana i Zoran žive u Friku, pokraj Bazela, a Srbiji su donirali tri respiratora, kao pomoć u borbi sa virusom korona.

,,Ovo nije prvi put da pomažemo bolnicama u Srbiji, tako da nam nije trebala posebna motivacija da bismo i u ovakvim okolnostima pomogli zemlju u kojoj smo se rodili i odrasli. Naši rođaci i prijatelji žive u Srbiji'', ističe Ivana Obradović u razgovoru za Tanjug.

Mnogo toga već su donirali Srbiji i ranije, preko organizacije ,,Basler Forderverein''.

Ivana objašnjava da njen suprug radi u jednoj švajcarskoj bolnici, i da je respiratore dobio od prijatelja pre krize sa Kovidom 19.

,,Ti aparati su stajali kod nas u kući neko vreme. Nudili smo ih nekim bolnicama u Srbiji, da ih preuzmu, ali niko nije bio ozbiljno zainteresovan za ovaj `poklon`'', kaže Ivana.

Na televiziji je, kaže, čula apel predsednika Vučića da je Srbiji pomoć neophodna, i da su upravo respiratori nešto što je najpotrebnije.

Zatim je odmah kontaktirala Ambasadu Srbije u Bernu, koja je pomogla da respiratori stignu u Srbiju, jer je avio saobraćaj, kao i transport putnika, sa Švajcarskom već bio obustavljen.

Ivana, poreklom iz Prijepolja, živi u Švajcarskoj od 2005. godine, gde je njen suprug, koji je rođen u Kragujevcu, još od 1991. godine.

Ivana je nastavnik engleskog jezika, predaje u osnovnoj školi, a Zoran je medicinski tehničar na odeljenju intenzivne nege u Hirslanden klinici.

foto: EPA / ANDREA FASANI

Švajcarska, kako kaže, nije uvela policijski čas zbog epidemije virusa, ali je od početka zabranila javne skupove, a u grupi ne sme da boravi više od petoro ljudi.

Ivana navodi i da je Švajcarska od samog početka bila izložena epidemiji, pre svega zbog blizine Italije, te velikog broja radnika koji svakodnevno dolaze da rade.

Smatra da je Švajcarska kasno odreagovala u sprovođenju rigoroznijih mera i zato danas ima oko 20.000 zaraženih i 500 mrtvih.

Njen je utisak da će i tamo doći do poteskoća, i to vrlo uskoro, ako se pandemija bude širila ovom brzinom, iako je švajcarski sistem veoma jak.

"Nedostajaće potrošni medicinski materijal, rukavice, maske..., jer je proizvodnja ovih sredstava prebačena u Kinu. I u tome vidim šansu Srbije da zamoli svoje kineske prijatelje da deo proizvodnje prebaci u Srbiju ili da napravi distributivne center na teritoriji Srbije", kaže Ivana Obradović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.