JOŠ 148 OBOLELIH OD KORONAVIRUSA U SRBIJI! Poznato je koliko ima novih mrtvih, na respiratoru njih 89!
Koronavirus, ilustracija, Foto: EPA / SASCHA STEINBACH

novi podaci

JOŠ 148 OBOLELIH OD KORONAVIRUSA U SRBIJI! Poznato je koliko ima novih mrtvih, na respiratoru njih 89!

Stigli najnoviji podaci

Objavljeno: 15:35h

U Republici Srbiji je do 15 časova 4. aprila 2020. godine registrovano ukupno 1.624 potvrđenih slučajeva COVID 19. Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 645 osoba od kojih je 148 pozitivno. Hospitalizovano je ukupno 1046 pacijenata, od toga njih 69 je na Sajmu. Na respiratoru je ukupno 89 pacijenata. Na Sajmu je 69 pacijenata testirano, od kojih je 38 bilo negativno. Oni će u narednih 48 sati ponovo biti testirani i ukoliko rezultat i drugog kontrolnog testa bude negativan, biće otpušteni kućama. Do 15 časova u Srbiji je ukupno testirano 6.401 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Na žalost od prethodnog izveštaja imamo i novih pet (5) smrtnih slučajeva, odnosno ukupno 44. Preminulo je pet (5) osoba muškog pola, prosek njihovih godina je 63,2 i svi oni su imali komorbiditete, odnosno više drugih bolesti koje su doprinele neželjenom ishodu bolesti.

Obraćanje kriznog štaba:

- Uspeli smo da držimo stvar pod kotnrolom i da dobijemo jos jedan dan", rekao je on i istakao da nisu uvedene mere da bi pomenute cifte bile 10 puta veće. I dalje nas brinu ove cifre, ali ako svi uložimo dovoljno napora imamo sanse sa zavrsismo ovo uspešno", dodao je on.

- Što se tiče Vojvodine, u KBC se leči 84 pacijenta sa teritorije koji su hospitalizovani. Njih pet je na respiratoru i u prethodnih 24 sata od ukupnog broja pozitivnih tamo je 22 nova pozitivna.

- Pomoć države u radu domova za stare. Oni su deo sistema koji predstavlja jednu celinu. Ne odvajamo privatne i državne. Radimo na svim ustanovama u sprečavanju zaraze.

- Iz naših izveštaja ste videli da je Ćuprija jedno od žarišta. Radi se o okrugu sa oko 50 slučajeva. Procenat u odnosu na dijagnostifikovane je oko pet posto. To varira od sata do sata, od dana do dana. Sva zaštita se primenjuje, a svi pacijenti se usmeravaju ka kovid bolnicama kojima grad i pripada.

- Reorganizacijom zdravstvene službe definisali smo različite institucije - kovid bolnice. Jedan od centara u Beogradu je Infektivna klinika, Zemun, Dragiša Mišović. pored zdravstvenih radnika koji se testiraju vodi se računa i o ostalim kadrovima iz bolnica. U svakom momentu, ukoliko ima sumnje, vrši se preraspodela kadrova i drugih bolnica i Dragiša Mišović je spreman da prihvati sve.

- Nije bio veliki broj testiranih iz Dragiše Mišovića. Kapaciteti koji su potrebni su apsolutno tu. Ako se kod nekoga utvrdi a je pozitivan, isti je proces kao i za sve građane.

- Izlečeni su još uvek u malo broju jer proces traje dugo. Oni sa ozbiljnijom slikom oporavak traje 2-4 nedelje, za one sa lakom kliničkom slikom traje manje. Ko god ima simptome i njegova pratnja kretanje mu se neće ograničavati. U bilo koje doba noći zdravstvo stoji na raspolaganju.

- Lekarska ekipa biće u Novom Pazaru, a predsednik je rekao i da je respirator na putu. Moguće da će biti novo žarište.

- Protokoli lečenja su svim ustanova prosleđeni. Lekari u Domovima zdravlja će takođe predstaviti proces.

- Hvala svima koji žele da pomognu. Svaka pomoć je dobrodošla. Ukoliko deo lekara želi da se vrati da pomogne, apsolutno je procedura ista. neka se jave ambasadama, pa ćemo da probamo da organizujemo povratak. Veliki je problem sa transportom u svetu i to je otežavajuća okolnost za njihovu želju.

- Vezano za migrante postoje lekari i svi oni imaju ista prava i testiraju se u zavisnosti od simptoma. S obzirom da je sam migrantski kamp obezbeđen i veoma teško se ulazi i izlazi verovatnoća prenosa infekcije je manja i sve što smo testirali nemamo pozitivnih tesotova. Ukoliko neko bude pozitivan, biće pružena pažnja i energija.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.