REKTORKA IVANKA POPOVIĆ: Zna se kad će biti održani ispiti na fakultetima
Ivanka Popović, Foto: Medija centar

važna odluka

REKTORKA IVANKA POPOVIĆ: Zna se kad će biti održani ispiti na fakultetima

"Ovo leto će za sve nas biti radno"

Objavljeno:

Kada se završi vanredno stanje, fakultetima predstoji period intenzivnog rada da se u "blokovima" obavi praktični deo nastave, tek nakon toga biće završen semestar i organizovani ispitni rokovi za studente, kaže rektorka Univerziteta u Beogradu prof. Ivanka Popović.

Rektorka je rekla Tanjugu da će sigurno biti pomeren i rok za upis brucoša na fakultete.

Ona je naglasila da će organizacija i dinamika održavanja ispitnih rokova zavisiti od dužine trajanja vanrednog stanja, da teorijska nastava može da se organizuje na daljinu, ali da eksperimentalne vežbe i praktični deo, mora da se završi na klasičan način.

"Kada se završi vanredno stanje, biće to još jedan period vrlo intenzivnog rada, da se u blok formi praktični deo nastave izvede. Onda možemo da okončamo semestar i pristupimo ispitnim rokovima", rekla je Popović za Tanjug.

Ispitni rokovi, kako je navela, neće biti jedan za drugim, jer to ne bi pomoglo studentima, već će biti organizovani u pravilnim vremenskim razmacima kako bi studenti mogli da odgovore svojim obavezama.

Upitana da li to znači da će ovo biti radno leto za studente, rektorka je odgovorila da će leto biti radno za sve, ali da se mora napraviti i određena letnja pauza.

"Ovo leto će za sve nas biti radno. Ne želim da isključim mogućnost i sigurno moramo napraviti određenu letnju pauzu, jer iako sada nismo fizički na svojim radnim mestima, svi puno radimo uz dodatno stres koji imamo zbog opšte situacije. Letnja pauza za sve nas je neophodna i ona će postojati", navela je rektorka.

Podseća da većina nastavnika na UB imala slična iskustva tokom bombardovanja 1999. godine i da je tada semestar imao drugačiju dinamiku i rešavan na drugačiji način.

"Nije poenta ni završiti semestar po svaku cenu već da studenti steknu znanja za koja se školuju da bi mogli dobro da obavljaju svoju profesiju kasnije", navela je ona.

Nastava na daljinu na svim fakultetima, kako kaže, obavlja se bez problema. Podseća da je Ministarstvo prosvete, zajedno sa Nacionalnim akreditacionim telom donelo odluku da sve akreditovane visokoškolske ustanove mogu da izvode nastavu na daljinu.

"Mi smo sada svi akreditivani da obavljamo nastavu na daljinu, što i činimo. Ono što predstavlja problem je nedostatak iskustva u izvođenju provere znanja onlajn. Ja ne kažem da to nije moguće, mi samo nemamo dovoljno iskustva u tome, naročito ako su u pitanju velike grupe studenata koje treba da polažu ispite", naglasila je Popović.

Ukoliko profesor ima malo studenata, kako kaže, to nije problem i može da se uradi preko video konferencije, ali je problem kako velikom broju studenata omogućiti pristup onlajn proveri znanja.

Ne isključuje mogućnost pomeranja naredne akademske godine, jer osim organizacije ispitnih rokova treba da se obavi i upis brucoša na fakultete.

Pitanje upisa na fakultete, pojašnjava, rešava Ministarstvo prosvete, nauke i tehnolioškog razvoja, a fakulteti su spremni na svaku dinamiku i svaki scenario.

"Maturantima se, u redovnim okolnostima, nastava u školi završava u maju, a prijemni ispiti na fakultete budu u junu. U ovom trenutku niko ne može da kaže kako će to biti i kada će to biti, sve zavisi koliko bude trajala pandemija i vanredno stanje. Sve je jedno sa drugim povezano i biće sigurno pomereno", zaključila je rektorka UB prof. Ivanka Popović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.