ZVANIČNO, OVO SU SVE KAZNE I MERE PROTIV KORONE KOJE SU NA SNAZI U SRBIJI: Svi građani MORAJU da ih se pridržavaju!
Ilustracija, Foto: Ataimages

STROGO

ZVANIČNO, OVO SU SVE KAZNE I MERE PROTIV KORONE KOJE SU NA SNAZI U SRBIJI: Svi građani MORAJU da ih se pridržavaju!

Sve je ovo da bi država što pre počela normalno da živi

Objavljeno: 10:57h

U Srbiji je od danas zbog koronavirusa zabranjeno okupljanje više od dve osobe, a od sutra važi novi režim trajanja policijskog časa vikendom - od subote u 13 sati do ponedeljka u pet časova ujutru.

To su najnovije mere koje je Vlada Srbije uvela od proglašenja vanrednog stanja 15. marta, radi sprečavanja širenja korona virusa.

Ranije uvedeni policijski čas radnim danima i dalje traje od 17 časova do pet sati ujutro, uz zabranu kretanja na javnim mestima za starije od 65 godina koji žive u gradovima, dok se ta zabrana u ruralnim sredinama odnosi na sve starije od 70 godina.

Zabrana se za starije od 65 godina ne odnosi na nedelju, kada im je omogućeno da rano ujutro odu u prodavnice i supermarkete u nabavku namirnica.

Ranijom odlukom Vlade zatvoreni su kafići i restorani, a ta zabrana odnosi se i na igraonice, kladionice, kockarnice, frizerske i kozmetičke salone, kao i auto-perionice.

Takođe, zabranjen je rad svih objekata i lokala unutar tržnih centara izuzev samoposluga, prodavnica hrane i apoteka.

Kako se Srbija nalazi u jeku borbe sa zaraznom bolešću izazvanom virusom COVID-19, odlučeno je da se sve pijace, na otvorenom i zatvorenom prostoru, zatvore do daljeg.

Prema najnovijoj odluci Vlade, dozvoljena je šetnja kućnih ljubimaca u periodu od 23 sata do jedan sat iza ponoći i to najduže 20 minuta, a najdalje 200 metara od mesta prebivališta, odnosno boravišta.

U slučaju kršenja naredbe o ograničenju i zabrani kretanja previđena je novčana kazna od 50. 000 do 150. 000 dinara.

MUP izdaje posebne dozvole za kretanje u vreme policijskog časa.

Ako ugostitelj želi da obavlja svoju delatnost tokom vanrednog stanja, neophodno je da uspostavi dostavnu službu koja bi isporučivala hranu i piće za nošenje ili da organizuje šalter na kome bi se prodavala hrana i piće bez ulaska u ugostiteljski objekat.

Ranije je obustavljen putnički avio-saobraćaj, kao i gradski i međugradski javni prevoz u Srbiji, a grad Beograd uveo je koridorske linije prevoza za zdravstvene radnike i građane, koji imaju radnu obavezu tokom perioda vanrednog stanja.

U skladu sa merama Vlade Srbije za sprečavanje širenja i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, građani koji u Srbiju doputuju iz žarišsta epidemije, konkretno iz Švajcarske, Italije, Irana, Rumunije, Španije, Nemačcke, Francuske, Austrije, Slovenije ili Grčke, upućuju se u izolaciju u trajanju od 28 dana.

Mera stavljanja pod zdravstveni nadzor na akutno respiratorno oboljenje izazvano novim koronavirusom SARS-Co-2 u trajanju od 14 dana izolacije u kućnim uslovima za državljane Srbije koji dolaze iz svih ostalih država takođe je produžena na 28 dana.

Granice Srbije zatvorene su za sve one koji nisu srpski državljani.

Minimalna novčana kazne za napuštanje izolacije nije određena, pa se primenjuje opšti maksimum.

I u periodu kada policijski čas nije na snazi, građani moraju da poštuju određene mere, tako da su na teritoriji Srbije zabranjena javna okupljanja na javnim mestima, razmak između lica mora biti najmanje dva metra, dok na površini od četiri kvadratna metra ne može biti više od jednog lica.

Dan posle uvođenja vanrednog stanja, 16. marta, u potpunosti je obustavljen rad predškolskih, školskih i visokoškolskih ustanova tako da vrtići, osnovne i srednje škole i univerziteti u Srbiji do daljeg neće raditi.

Upis dece odvija se normalno, posredstvom e-Uprave: eVrtić dostupan za celu Srbiju i eUpis za upis u škole, a nastava se odvija na daljinu putem javnog servisa.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.