OVAKO JE DR STEVANOVIĆ IZGLEDAO PRE 4 GODINE kad je gostovao kod Jovane! (VIDEO)
Goran Stevanović, Foto: Printscreen

AU

OVAKO JE DR STEVANOVIĆ IZGLEDAO PRE 4 GODINE kad je gostovao kod Jovane! (VIDEO)

Pogledajte šta je doktor Stevanović rekao o antibioticima

Objavljeno: 11:33h

Doktor Goran Stevanović, član je štaba za vanredne situacije i direktor klinike za infektivne i tropske bolesti, a za vreme epidemije koronavirusa često imamo priliku da ga vidimo i na malim ekranima u dnevnim izveštajima.

Trenutno jedan od najpoznatijih doktora na našem podneblju je jednom prilikom, pre četiri godine kada nije bio toliko poznat, gostovao kod Jovane Joksimović, a tema razgovora su bili antibiotici.

Stevanović je pokušao da objasni i da da stručan savet kada i kako da se uzimaju antibiotici, ali je pre svega naglasio da se to ne sme raditi na svoju ruku, tačnije bez saglasnosti lekara.

,,Postoji značajan problem ogromne upotrebe antibiotika, kako u veterinarskoj, tako i u humanoj medicini. Ako se zadržimo samo na ljudskoj populaciji, njihova upotreba je ogromna" - rekao je Stevanović.

Činjenicu prekomerne upotrebe antibiotika, on opravdava urođenim ljudskim strahom od bolesti.

Kada je u pitanju štetnost, ona je moguća od starne svih lekova, i podrazumeva preteranu upotrebu bilo kojeg od njih, a ne samo antibiotika.

Antibiotici su vrlo upotrebljivi lekovi, u odnosu na druge lekove su vrlo bezbedni. Ono što je neophodno jeste da ih niko, ko nije lekar, ne uzima sam na svoju ruku.

Realna opasnost koja postoji je nestanak antibiotika. Oni su, kao i svi drugi resursi, vrlo iscrpljivi i ograničeni. U ovom trenutku ih ima dovoljno, ali ako se ovako nastavi trend rezistencije, postoji mogućnost da u budućnosti nemamo čime da lečimo ljude - zaključuje Stevanović.

O čemu je sve tada pričao, ali i kako je izgledao u to vreme, pogledajte u prilogu ispod:

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.