VESNA STANOJEVIĆ U DNEVNIKU OTKRILA kako će se korona virus odraziti na Sigurnu kuću i žene koje su žrtve nasilja
Vesna Stanojević, Foto: Printscreen

sigurna kuća je sigurna

VESNA STANOJEVIĆ U DNEVNIKU OTKRILA kako će se korona virus odraziti na Sigurnu kuću i žene koje su žrtve nasilja

Vesna je navela da je Sigurna kuća puna žena i dece i da su oni obezbeđeni u smislu zaštitne opreme

Objavljeno:

Jedan od problema jeste porodično nasilje, kako u normalnim, tako i vanrednim okolnostima. Kordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević kaže za RTS da nije uvećan broj poziva žena koje prijavljuju nasilje, ali da se očekuje da će više prijava biti posle izolacije. Naglašava da će Sigurna kuća primati žene bez obzira na epidemiju koronavirusa.

Vesna Stanojević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, navela da je Sigurna kuća puna žena i dece i da su oni obezbeđeni u smislu zaštitne opreme.

"Vrlo mali broj žena radi sada od ovih koje su i Sigurnoj kući, uglavnom su vraćene imajući u vidu da su uglavnom radile kod poslodavaca privatnika, tako da je kuća puna žena i dece", dodaje Stanojevićeva.

Naglasila je da su što se tiče prijema novih žena zauzeli stav da će ih primati bez obzira na koronavirus.

"Nama je vrlo bitno da zaštitimo svaku ženu u Srbiji", ističe kordinatorka Sigurne kuće.

Dodala je da imaju i prostor za izolaciju i mogućnost za prijem žena.

"Još nam nije regulisan taj zdavstveni deo – da li je nama potrebna potvrda da je žena prošla testiranje, kakvi su rezultati", navela je Stanojevićeva i dodala da rade na tome.

Naglasila je da je bilo prijava nasilja i tokom vanrednog stanja, ali da taj broj nije uvećan. Očekujemo povećan broj poziva kada prođe određeno vreme, dodala je Stanojevićeva.

"Najgore će biti posle izolacije zato što će verovatno mnogim parovima biti prepuna čaša posle svega onoga što su doživeli dok su bili zajedno i prinuđeni da budu zajedno u jednom zatvorenom prostoru", smatra kordinatorka Sigurne kuće.

Istakla je da žene mogu da se jave Sigurnoj kući i za psihološku podršku.

Ukazala je da su licencirani za prijem 30 žena i dece, ali je taj broj uvek veći.

"Mnogo je žena zatečeno u ovom stanju i one moraju da ostanu kod nas do kraja, ne možemo im reći sada je vreme da ti izađeš", dodala je Stanojevićeva.

"Vodimo računa da budu zaštićene, da što manje izlaze i da ne dolaze u kontakte u koje ne moraju. Vrlo su korektne, prihvataju sve što moraju i shvataju situaciju", zaključuje Stanojevićeva.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.