KORISNICI JOŠ JEDNOG DOMA ZA STARE IMAJU VISOKU TEMPERATURU: Oglasio se direktor sa ISTINOM o tome šta se dešava
Foto: Nebojša Mandić

užas

KORISNICI JOŠ JEDNOG DOMA ZA STARE IMAJU VISOKU TEMPERATURU: Oglasio se direktor sa ISTINOM o tome šta se dešava

Kod još dvoje je zabeležena povišena temperatura, i neki drugi imaju respiratorne simptome.

Objavljeno:

Korisnici privatnog doma za stare "Doživeti stotu" u beogradskom naselju Zemun, čiji su direktorka i šest korisnika zaraženi, a ostalo osoblje u izolaciji, biće narednih dana testirani, a ako budu pozitivni, zbrinuće ih u privremenoj bolnicu na Beogradskom sajmu, otkriva izvor "Novosti".

Kod još dvoje je zabeležena povišena temperatura, i neki drugi imaju respiratorne simptome. Potencijalni problem javio se i na Umki gde je, kako saznaju Novosti, prilikom vanredne kontrole privatnih smeštaja za stare u Beogradu, u domu "Stara pruga" utvrđeno da nekoliko korisnika ima povišenu temperaturu.

U toku današnjeg dana trebalo bi da ih obiđu lekari Doma zdravlja Čukarica. Prema nezvaničnim informacijama, problema ima u još nekim prestoničkim domovima, ali vlasnici to kriju. Ukoliko se potvrdi širenje zaraze, ustanova će privremeno biti zatvorena. Nije poznato šta je sa volonterom koji je o starima brinuo kada je kompletno osoblje otišlo u izolaciju. Grad Beograd je juče dostavio izveštaj o radu 132 doma za stare resornom ministarstvu i premijerki, a tom prilikom je utvrđeno da u još jednom domu ima potencijalno zaraženih sugrađana. Kako je za "Novosti" potvrdio Nenad Mićić, direktor Doma "Stara pruga", nekoliko korisnika je imalo temperaturu, što je predočeno prilikom telefonske kontrole nadležnih. - Pitali su nas kakvo je stanje, kakve su nam zalihe i rekli smo im da neki naši korisnici imaju temperaturu, ali nas niko nije posetio - rekao je Mićić.

- Oni ovde imaju lekarsku negu, ali očekujemo da nas posete lekari Doma zdravlja Čukarica koji će utvrditi konkretno o čemu je reč. Oni nemaju nikakve druge simptome, ne kašlju, a juče je samo jedan i dalje imao temperaturu, dok je ostalima spala. Zvao nas je i predsednik Opštine Čukarica i ponudio pomoć. Naši zaposleni imaju zaštitnu opremu, ali ne postoji mogućnost da izolujemo u domu te korisnike sa povišenom temperaturom.

Kako saznaju Novosti, odgovornost za domove preuzeće gradske opštine, koje će nadgledati stanje u objektima na svojoj teritoriji. - Upućeni smo sa slučajem doma na Umki - rekao je za "Novosti" Srđan Kolarić, predsednik Opštine Čukarica.

- Svaki licencirani dom mora da ima lekarsku negu, ali će o njima brinuti i iz Doma zdravlja. U narednim danima organizovaćemo sastanak sa svim vlasnicima doma za stare. Inače, kako saznaju Novosti, masovnim testiranjima na virus korona biće obuhvaćeni svi stanari domova za stare.

Vest da o 17 korisnika iz Doma "Doživeti stotu", jer je celo osoblje u izolaciji zbog virusa korona, brine samo jedan volonter uzburkala je javnost. Tek nekoliko dana kasnije, ovom heroju u pomoć je pritekla i jedna medicinska sestra.

Prilikom vanredne kontrole, utvrđeno je stanje zaštitne opreme u svakom privatnom domu, a Grad Beograd je predložio da zdravstvenu kontrolu nad ovim domovima preuzmu lokalni domovi zdravlja.

- Obišli smo 132 doma za stare, dok je 20 domova prestalo sa radom. U onima koji rade, nalazi se 4.583 korisnika - izjavio je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

- Osim toga, u Gerontološkom centru Beograd, u četiri smeštajna objekta nalazi se 1.156 seniora.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.