DOMOVI ZDRAVLJA SU SAD KOVID CENTRI: Svako ko sumnja na koronu mora kod lekara, ovako to funkcioniše u praksi
Dom zdravlja / Ilustracija, Foto: Marina Lopičić, Ilustracija

VAŽNO JE!

DOMOVI ZDRAVLJA SU SAD KOVID CENTRI: Svako ko sumnja na koronu mora kod lekara, ovako to funkcioniše u praksi

Elektronski recepti važe devet meseci

Objavljeno:

Ambulante za kovid od juče funkcionišu u svim domovima zdravlja, a pravilo da građani koji sumnjaju da su zaraženi korona virusom prvo pozovu domove zdravlja više ne važi. Naime, građani u ove ambulante, čije je radno vreme od 7 do 22, treba odmah da idu, čim osete prve simptome.

Epidemiolog Predrag Kon kazao je juče da je bilo potrebno vremena da se sve uskladi i naglasio koliko je i zbog čega važno što pre shvatiti način funkcionisanja.

foto: Printscreen

- Najavljujemo to maltene 10 dana. Bilo je potrebno malo vremena da se sve uskladi. Nemoguće je više. Svi pozivi hitnoj pomoći skretani su na epidemiologe, pozivi domovima zdravlja takođe. Treba što pre svi da shvate kako sad to funkcioniše, posebno hitna pomoć - kazao je epidemiolog Predrag Kon i dodao da u domovima zdravlja imaju zaštitnu opremu, te da su stoga tamo i napravljeni korona centri.

Govoreći o privremenim ambulantama, doktor Kon je rekao da su one spremne i da je sistem postavljen na svoje noge.

- To znači da funkcionišu domovi zdravlja, te takozvane COVID ambulante, tamo su ljudi pripremljeni da dočekaju sve one koji imaju respiratorne tegobe, tamo se radi ta prva dijagnostika uzimanja krvi, eventualno rendgen snimanja, sve ono što inače radi primarna zdravstvena zaštita, i na osnovu toga odlučuje da li treba da se testira ili ne. Ne znam da li je profunkcionisalo uzimanje briseva, ali je to suštinska namera i organizacija transporta rada tih laboratorija da bi svaki takav slučaj bio izolovan i lečen, to je suština. Dakle više nema pozivanja epidemiologa, epidemiolozi sada rade kao što sam najavljivao, na drugoj liniji, oni će biti konsultanti lekarima koji rade u ambulantama - rekao je doktor Kon gostujući na TV Prva.

U trijažnim centrima koji su krenuli sa radom po domovima zdravlja širom Srbije mogu da se pregledaju svi pacijenti koji sumnjaju da su oboleli od korona virusa, istakao je juče direktor Doma zdravlja "Palilula" u Beogradu Aleksandar Stojanović.

- Pacijentu se tu vrše tri vrste pregleda, merenje temperature, laboratorija i snimak pluća, nakon čega će medicinsko osoblje da utvrdi da li je pacijent rizičan ili nije. Ta dijagnostika se veoma brzo ustanovi, nakon 15 minuta do pola sata, a ako pacijent ima problema sa plućima i ako laboratorijski nalazi pokažu sumnje na korona virus, on se upućuje na Infektivnu kliniku ili kliniku koja je zadužena za korona virus - objašnjava Stojanović.

Prema njegovim rečima, to je sada novi sistem rada, kako bi pacijenti došli odmah gde treba, odnosno u dom zdravlja, što je prema Stojanoviću, veoma dobro.

- To je prevencija i svi oni koji su rižični uradiće preglede na najbezbedniji način, a samim tim će biti potpuno sigurni da li su zaraženi ili nisu - istakao je Stojanović.

Trijažni centri će raditi od 7.00 do 22 sata, i, kako navodi Stojanović, sve je pokriveno, a zdravstveni radnici su zaštićeni opremom, tako da oni koji dolaze ne treba da se plaše da će njima neko preneti virus. Inače, sve specijalnosti i službe rade normalno, ginekologija, laboratorija, oftalmologija...

- Jedino imamo uputstva da se unapredi rad zaposlenih u kućnom lečenju, zato što mnogo starijih pacijenata nije u mogućnosti da dođe u dom zdravlja. Ima dosta onih koji zbog godina imaju zabranu kretanja, a naša služba ima obavezu da sve te ljude obiđe kako bi im dali terapiju i pomoć koja im je neophodna - objasnio je direktor DZ "Palilula".

Elektronski recepti važe devet meseci

On dodaje da elektronski recepti važe devet meseci i poručuje pacijentima da ne moraju da dolaze više po recepte. Što se tiče doznaka i bolovanja, kako navodi, čekaju ih u službi doma zdravlja koja je zadužena za to.

Na pitanje da li će se testovi na korona virus obavljati u domovima zdravlja direktor kaže da za sada ne zna i da svi zaposleni u domovima zdravlja na teritoriji Srbije rade prema uputstvima Ministarstva zdravlja, a da će ovi trijažni centri najbolje pokazati ko je rizičan, a ko nije.

U centralnom objektu Doma zdravlja u Nišu pacijenti sa respiratornim tegobama i povišenom temperaturom predviđeno je da ulaze isključivo na ulaz broj 1.

Radno vreme Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih, Službe za laboratorijsku dijagnostiku, Službe za radiološku dijagnostiku u Centralnom objektu je od 7.00 do 22 sata. U Centralnom objektu pitanja i informacije mogu se dobiti preko kol centra Doma zdravlja.

-Svi ostali pacijenti iz Centralnog objekta koji nemaju respiratorne tegobe i povišenu temperaturu šalju se prema zdravstvenoj stanici "Duško Radović" i zdravstvenoj stanici "12. februar". Radno vreme ovih zdravstvenih stanica je od 7.00 do 18 sati. Zdravstvena stanica "Nikola Tesla" od 2. aprila pružaće usluge pacijentima kojima je neophodno ordiniranje infuzione terapije a nemaju respiratorne tegobe i povišenu temperaturu, a pacijentima sa respiratornim tegobama i povišenom temperaturom za infuzionu terapiju namenjena je zdravstvena stanica "Čair", saopšteno je na sajtu Doma zdravlja.

Radno vreme zdravstvene stanice "Nikola Tesla" je od 7.00 do 18 sati.. U zdravstvenoj stanici "Čair" gde će biti ordinirana infuziona terapija pacijentima sa respiratornim tegobama i povišenom temperaturom, od 2. aprila radno vreme zdravstvene stanice je od 7.00 do 22 sata.

Važni telefoni

Telefoni epidemiološke službe za sve informacije - Specijalan broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa korona virusom: 064 8945 235. Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut": 011 2684 566.

Budimo odgovorni prema sebi i prema drugima

Bonus video:

(Espreso. rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.