KO JE PREDRAG KON, DR KOGA SLUŠA CELA SRBIJA? Pevao komšijama u vreme bombardovanja, virtuoz na gitari, voli operu
Predrag Kon, Foto: Printcsreen

CAR

KO JE PREDRAG KON, DR KOGA SLUŠA CELA SRBIJA? Pevao komšijama u vreme bombardovanja, virtuoz na gitari, voli operu

Nosilac je Medalje za vojne zasluge i Povelje Srpskog lekarskog društva

Objavljeno:

Doktor Predrag Kon, poslednjih dana postao je „miljenik“ medija i cele nacije, jer uvek ima šta da kaže o novom korona virusu sa kojim se Srbija već neko vreme bori.

Rođen je 1955, a kao dete nekoliko godina živeo je u Vašingtonu, gde je radio njegov otac. Engleski jezik govori kao srpski, sa kojim je po dolasku u Srbiju u početku imao problema. Između dve velike ljubavi – medicine i muzike, izabrao je medicinu. Medicinski fakultet je je završio u Beogradu, a potom specijalizirao epidemiologiju. Radio je na Vojnomedicinskoj akademiji, a bio je i ratni epidemiolog. U Gradski zavod za javno zdravlje došao je pre više od deset godina, a sada je na mestu načelnika Sektora za imunizaciju.

Tokom 1991. i 1992. godine, radio je „u Krajini i zapadnom Sremu kao referent saniteta za preventivnu medicinsku zaštitu", stoji u njegovoj zvaničnoj biografiji. Do 1995. godine bio je načelnik Odeljenja za medicinsku informatiku u 1. Armiji.

U Gradski zavod za javno zdravlje dolazi 2001. godine kao načelnik Sektora za imunizaciju i u ovoj ustanovi ostaje do 2014. godine.

Kon je tri godine bio koordinator projekta „Jačanje nadzora nad zaraznim bolestima u Srbiji" Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope.

foto: Printscreen

U vreme epidemije SARS-a 2003. godine postavljen je za šefa tima epidemiologa.

Učestvovao je u izradi Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti 2004. i izradi Pravilnika o imunizaciji i zaštiti lekovima 2006. i 2017. godine. Pet godina je bio predsednik posebne lekarske grupe u toku pandemije gripa u Srbiji.

Kon je načelnik Jedinice za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti, Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, Gradskog zavoda za javno zdravlje, Beograd.

Takođe je i savetnik Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti.

Nosilac je Medalje za vojne zasluge i Povelje Srpskog lekarskog društva.

Oženjen je Vesnom s kojom ima sina Slobodana. Ipak, muzike se nije „odrekao“, a prijatelji za njega kažu da je virtuoz na gitari, a „egal“ sa operskim pevačima. Njegov „O, sole mio“ i „Sonju“ niko ne može da izvede kao ovaj doktor.

Njegovi susedi pamte da je sve vreme NATO bombardovanja Peca Kon, kako ga zovu, u svojoj zgradi svake večeri okupljao ljude, svirali su i pevali, kako bi lakše prebrodili stresne događaje.

Zanimljivo je i da je doktor Kon stric pevača i kompozitora Marka Kona, koji je našu zemlju jednom predstavljao na Evrosongu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.