SRPSKI MATURANTI DOBIĆE KORONA VAUČERE: Pare za ekskurzije neće biti vraćene, ali neće ni propasti
ilustracija, Foto: Carina Srbije

korona vaučeri za maturante

SRPSKI MATURANTI DOBIĆE KORONA VAUČERE: Pare za ekskurzije neće biti vraćene, ali neće ni propasti

Na pomolu rešenje za unapred plaćena putovanja učenika osnovnih i srednjih škola Roditelji velikih i malih maturanata dobiće posebne "korona vaučere". Novac je nemoguće vratiti, hoteli u Evropi bez sredstava

Objavljeno:

Iznosi koje su roditelji prethodnih meseci uplaćivali za rekreativnu nastavu i ekskurzije neće biti vraćeni, ali neće ni propasti. Đaci od prvog do sedmog razreda uplaćeni novac iskoristiće naredne školske godine, odnosno, samo će nastaviti sa uplatama tamo gde su stali kada je proglašeno vanredno stanje. Isto će biti i sa đacima od prvog do trećeg razreda srednje škole ili gimnazije. Mali i veliki maturanti, međutim, izdvojeni novac neće moći da iskoriste. Njihovi roditelji dobiće vaučere koje će moći naknadno da upotrebe.

Ovi predlozi su na stolu institucija nadležnih za rešenje problema već uplaćenih rata za ekskurzije i rekreativnu nastavu. Direktor JUTA Aleksandar Seničić kaže da za ovo pitanje vlada veliko interesovanje roditelja koji su rate uplaćivali još od septembra.

- Novac je nemoguće vratiti. Kriza se odrazila na sve, i hoteli kojima su agencije već platile jednostavno nemaju sredstava - kaže Seničić. - Rešenje je da deca uplaćene rate iskoriste naredne godine.

Na primer, ako je od prošlog septembra prošle godine uplaćivana rata za dečje odmaralište ili ekskurziju, roditelji će od septembra ove godine samo nastaviti sa uplaćivanjem preostalih rata, a deca će ići tamo gde je već određeno u terminu koji odrede direktor škole i Savet roditelja.

- Učenicima osmog i četvrtog razreda srednje škole novac će biti nadoknađen kroz vaučere koji će moći da se iskoriste u hotelu za koji su uplaćivane rate. Te vaučere u Evropi već zovu "korona vaučeri" - kaže Seničić, uz napomenu da za ove predloge imaju podršku Ministarstva prosvete.

Direktori škola poručuju roditeljima da novac sigurno neće propasti.

- Rekreativna nastava i ekskurzije realizovaće se pod istim uslovima i po istoj ceni, a raspored putovanja biće poznat kada vanredno stanje bude obustavljeno. Deca će putovati redom kako je bilo i planirano, i to najverovatnije već od septembra - objašnjava direktorka OŠ "Bora Stanković" Rada Rakočević.

AGENCIJE NEMOĆNE

ZVANIČAN predlog za rešenje problema unapred izdvojenog novca za đačka putovanja biće formulisan za petnaestak dana. Aleksandar Seničić apeluje na roditelje da od agencija ne zahtevaju povraćaj novca.

- Pandemija je globalni problem, a hoteli u celoj Evropi su bez novca. Ljudi neće da prihvate realnost da se novac može vratiti samo kad ga ima. Najvažnije je da ono što je uplaćeno neće propasti - kaže Seničić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.