SMRTNOST JE MNOGO VEĆA, OVO STANOVNIŠTVO JE NAJVIŠE ZARAŽENO U SRBIJI: Doktorka Darija objavila nove vesti
Zdravstveni radinic se brinu o obolelima, Foto: Printscreen

o zdravstvenim radnicima

SMRTNOST JE MNOGO VEĆA, OVO STANOVNIŠTVO JE NAJVIŠE ZARAŽENO U SRBIJI: Doktorka Darija objavila nove vesti

Zaraženi mogu da pokažu različite simptome bolesti

Objavljeno:

"Većim delom je od korona virusa zaraženo radnoaktivno stanovništvo, polovina obolelih je u Beogradu, oko 10 odsto su zdravstveni radnici. Ovaj virus ne poznaje nijednu granicu, ni pol, ni uzrast, ni zanimanje, ni poziciju u društvu, to je ono što od početka pričamo - rekla je tokom gostovanja na RTS, Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta "Batut".

Kako je dodala, "osnovna i jedina mera prevencije je da se distanciramo kako bi se sprečilo prenošenje infekcije".

- U velikoj većini zemalja, kao što je i naša, donose se te mere. Svi imaju isti cilj, da se distanciraju kako bi se sprečilo prenošenje. Zato iznova i iznova ponavljamo da ne može ni zakon, ni država, ni vlada da donese meru, ako svako od nas ne shvati koliko je svako važna karika u lancu - podvukla je Kisić Tepavčević.

Mnogo se priča o masovnom testiranju.

- Kada se masovnije rade testiranja onda se brže otkriju i oni koji imaju blage simptome, ali i asimptomatski pacijenti. Mi praktično ovaj virus poznajemo svega tri meseca. On je sličan sa gripom, ali kada je u pitanju smrtnost, ona je veća. Kod gripa je 1,3, a ovde je izvesno da nije ispod dva odsto - rekla je Kisić Tepavčević.

Ranije su uglavnom testirani oni koji u bili u svetskim i evropskim žarištima, a sada...

- Ili osobe koje imaju kliničku sliku i laboratorijske parametre koji ukazuju na prisustvo virusa, ili oni koji su bili u konatktu sa zaraženima. Sve je više kandidata koji dolaze u obzir za testiranje. Populacija zdravstvenih radnika nam je jako bitna, takođe. Tu nam je važno da se na odgovarajući način obezbedi da se izbegne unošenje infekcije u bolnice.

Na njeno izlaganje nadovezao se imunolog iz Tiršove, dr Srđa Janković:

- Mere možda jesu i mučne i tegobne, ali donosimo ih da bismo spasili živote. U Nemačkoj, sem u nekim regionima, ne postoji zakonska obaveza, ali se pridržavaju apela lekara. Nije reč o tome da kritikujem, već da moramo da uspemo, a uspećemo ako kontakte svedemo na minimum. Bitno je da uspemo. Od toga kako ćemo sprovesti mere zavisi koliko će ljudskih života biti sačuvano. To je ono što je važno - naglasio je Janković.

Zaraženi mogu da pokažu različite simptome bolesti.

- Može bolest da počne lakšim simptomima, ali kada krene nizbrdo onda kreće veoma brzo. Mogu i mladi da obole. Teško stanje je kada se pluća ispune tečnošću, kada zapaljenska reakcija razori plućno tkivo, i zato pacijenti budu na respiratoru. Šansa za preživljavnje je 50 odsto. Viursi se stalno menjaju kada prelaze sa osobe na osobu, to su te mutacije. Tako da ti podtipovi koji su već izolovani ne menjaju mogućnost detekcije virusa, to je jako važno - rekao je Janković i napomeno da nismo u istoj situaciji kao Italija, ali da je važno da shvatimo koliko je sve ovo ozbiljno.

Ivana Stašević Karličić, direktorka Klinike "Laza Lazarević", tvrdi "da izolovanost neće biti gora od korone".

- Socijalno distanciranje će nas spasiti od posledica prisustva korona virusa u našem telu, ne samo od virusa. Svi smo jednako odgovorni, svako u svom segmentu. Važno je da građani znaju da mere Vlade izlaze iz mišljenja stručnjaka, epidemiologa i infektologa. Nas pitaju kako da izolaciju lakše prevaziđu? Nisam uverena da je to tako teško za naše građane, verujem da oni imaju snage za to. Setimo se NATO agresije, mislim da će tako biti i u ovoj situaciji. Važno je zdravstveno prosvećivanje, da zdravstvenu kulturu podignemo na viši nivo, sada da spasemo živote, ali i kasnije - rekla je Stašević Karličić.

Ona je dodala je zdravstveni sistem spreman, budući da su pripreme počele u feburaru.

- Kineski stručnjaci su saslušali naše predloge, smatraju da su u struci jako utemeljeni. Oni to nisu mogli da sprovedu iz tehničkih razloga. Mi imamo veći broj psihijatara i psihologa po glavi stanovnika od njih - dodala je Stašević Karličić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.