DETALJ KOJI JE SVIMA PROMAKAO: SAMO DOKTOR KON NOVI VIRUS ZOVE SARS COVID-19! Evo zbog čega je to tako!
U javnosti su se pojavili mnogi termini za virus koji kosi ljude širom sveta, Foto: RTV Pink printscreen

NE KORISTI UOBIČAJENI NAZIV

DETALJ KOJI JE SVIMA PROMAKAO: SAMO DOKTOR KON NOVI VIRUS ZOVE SARS COVID-19! Evo zbog čega je to tako!

U javnosti su se pojavili mnogi termini za virus koji kosi ljude širom sveta

Objavljeno:

Tokom današnje konferencije za medije o stanju borbe protiv epidemije korona virusa u našoj zemlji javnosti su se obratili dr Predrag Kon, dr Darija Kisić-Tepavčević i dr Ivana Stašević-Karličić, a posebno je ostalo upečatljivo da jedino dr Kon ne govori "korona virus" nego koristi termin SARS KOVID-19.

Doktor Kon je za razliku od srpske javnosti i ostalih medicinskih stručnjaka jedini prihvatio terminologiju koju je uveo Međunarodni komitet za taksonomiju virusa kao referentna ustanova i nije se poveo pomodarstvom već kao pravi profesionalac drži do struke.

U javnosti su se pojavili mnogi termini za virus koji kosi ljude širom sveta, ali je najustaljeniji onaj najjednostaviji, a to je "korona virus". Kada se novi soj korona virusa pojavio u svetu, organizacije i naučne ustanove nazvale su ga "virus Vuhana". Onda je "virus Vuhana" prešao u "kineski virus", a konačno je u naučnoj zajednici nazvan 2019-nCoV.

Svetska zdravstvena organizacija objavila je ranije da je Kovid-2019 zvanično ime bolesti koji izaziva novi korona virus. Naziv korona virus se odnosi se na grupu virusa kojima pripada, a ne na najnoviju vrstu.

Međunarodni komitet za taksonomiju virusa je sam virus označio kao SARS-CoV-2 ili SARS KOVID-19, a očigledno je da i naš doktor Kon primenjuje njihovu terminologiju. "SARS" u nazivu se odnosi na novi korona virus koji ima istu genetsku liniju kao virus SARS koji se pojavio 2002. godine.

Takođe, doktor Kon ne koristi uobičajeni naziv korona virus, jer je to pogrešno budući da su korona virusi oduvek postojali. Ipak, u javnosti se odomaćio taj izraz.

U Republici Srbiji je do 15 časova 1. aprila registrovano ukupno 1060 potvrđenih slučajeva COVID 19. Kako je saopšteno, 72 osobe su na respiratoru, a pet pacijenata je preminulo.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 810 osoba od kojih je 160 pozitivno i 650 negativno na novi korona virus.

Do 15 časova, 01. aprila 2020.godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirana je ukupno 4371 osoba koja je ispunjavala kriterijume definicije slučaja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbijadanas.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.