1.060 ZARAŽENIH KORONAVIRUSOM U SRBIJI! Broj obolelih od virusa COVID 19 danas uvećan za 160 osoba! Još 5 mrtvih
Krizni štab, Foto: Twitter printscreen

presek

1.060 ZARAŽENIH KORONAVIRUSOM U SRBIJI! Broj obolelih od virusa COVID 19 danas uvećan za 160 osoba! Još 5 mrtvih

Danas do 15 časova registrovano još 5 smrtnih slučajeva, ukupno zaraženo 1.060 ljudi. Dosad ukupno 28 smrtnih slučajeva!

Objavljeno: 16:14h

U Republici Srbiji je do 15 časova 01. aprila 2020. godine registrovano ukupno 1060 potvrđenih slučajeva COVID 19. Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 810 osoba od kojih je 160 pozitivno i 650 negativno na novi korona virus.

Do 15 časova, 01. aprila 2020.godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirana je ukupno 4371 osoba koja je ispunjavala kriterijume definicije slučaja.

Potvrđeno je da je još 5 osoba preminulo od koronavirusa.

"U Srbiji je registrovano novih 160 zaraženih koronavirusom, odnosno ukupno je 1060. Nažalost, još petoro je preminulo od koronavirusa, čime je ovaj brojka u Srbiji sada skočila na 28. Na respiratoru je 72", izjavila je Darija Kisić Tepavčević.

Inače, svih pet preminulih su muškarci, a stopa smrtnosti je 2,64 odsto.

"Narednih dana ćemo intenzivnije raditi ispitivanja, sa ciljem da što bolje sprečimo dalje širenje bolesti. Međtim, brojevi nam pokazuju koliko smo doprineli da se ova bolest širi. U toku sutrašnjeg dana održaćemo sastanke kriznih štabova kako bismo još više omogućili prevenciju bolesti. Međtuim, svako mora da preuzme svoju ulogu u sprečavanju koronavirusa", istakla je Kisić Tepavčević.

Cilj SMS poruke - sprečavanje širenje koronavirusa

Što se tiče poruka koju su građani Srbije dobili o dramatičnom upozorenju, Kisić Tepavčević je izjavila da je cilj bio da se svi obaveste da je neophodno ostati kod kuće.

"Mi smo to uradili kako bismo došli i do onih ljudi koji nemaju televizor, niti internet, već jedino na ovaj način komuniciraju", izjavila je doktorka.

Nijedan region Srbije nije pošteđen, dodala je doktorka Kisić.

- Sve informacije koje se dobijaju na nivou lokalnih samouprava su od kolega i oni su početni izvor inbformacija. Cilj nam je da sinhronizovano širimo informacije. Nikome nije zabranjeno da se informacije prenose, ali sada delujemo kao jedan tim i da svako dobije odmah informaciju. Nije ovo situacija i vreme za ekskluzivitet. Cilj je pravovremeno i pouzdano informisanje - kazala je Kisić Tepavčević.

Svim građanima koji imaju određene simptome respiratornih infekcija, a koji su u prethodnom periodu boravili u području zahvaćenim COVID-19, dostupni su brojevi telefona, prema mestu prebivališta, u vremenu od 08 do 22h, na kojima mogu dobiti sve potrebne informacije, kao i preporuke o daljem postupanju, od dežurnih epidemiološka.

Napominjemo da u takvim slučajevima nije potrebno ići u dom zdravlja ili bolnicu, niti šetnjom i drugim aktivnostima izlagati druge građane potencijalnim rizicima, već se treba odmah obratiti dežurnom epidemiologu.

Kon: Solidarnost sa doktorom Stevanovićem

foto: Printcsreen

Na pitanje novinara zbog čega su lekari juče napustili konferenciju, Kon je izjavio da je reč o znaku solidarnosti sa doktorom Stevanovićem.

"Juče smo se solidarisali sa doktorom Stevanovićem, emisija u kojoj sam gostovao je bila ranije planirala. Težina jučerašnjeg dana u kome je sedmoro izgubilo život je bila velika, poslali smo apel koji smo morali da pošaljemo. Što se tiče zaraženih medicinskih radnika, u Narodnom frontu je zaraženo sedam medicinskih radnika, a blizu 30 je imalo neke simptome i svi su izdvojeni i testirani, rezultati još nisu stigli. Problema imamo, daleko od toga da nemamo", rekao je Kon.

Za bliže informacije možete kontaktirati 064 8945 235 (broj koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja), zatim Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović–Batut" (ul.Dr Subotića br.5, 11000 Beograd; Tel: 011 2684 566) ili institute/zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj boravite.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.