PATRIJARH GA KAZNIO ZBOG IZJAVE NA TELEVIZIJI: Jereju Vukašinu zabranjeni nastupi u javnosti
Foto: Print Screen Youtube

posledice

PATRIJARH GA KAZNIO ZBOG IZJAVE NA TELEVIZIJI: Jereju Vukašinu zabranjeni nastupi u javnosti

Jereju Vukašinu Milićeviću se izriče mera zabrane nastupanja u javnosti, bogosluženja i njegova se sudbina prepušta odlukama suda crkve

Objavljeno:

Jerej Vukašin Milićević, sveštenik Srpske pravoslavne crkve i docent na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu, kažnjava se zabranom nastupanja u javnosti u svakom obliku, stoji u dopisu koji je 30. marta 2020. godine potpisao patrijarh Irinej i u kome se sveštenik obaveštava da će se o njegovoj sudbini izjašnjavati Crkveni sud Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Iako se u dopisu ne pominje izričito gostovanje u televizijskoj emisiji Utisak nedelje, kaže se da se Milićević već duže vreme ponaša suprotno onome što su preporuke Sinoda, da iznosi stavove suprotne stavovima SPC.

Navodi se i da on stavlja „svoja umovanja i mudrovanja iznad sabornog uma Crkve“, govori se da je neposlušan i da se oglušio više puta o preporuke Sinoda.

Još gore, navodi se u dopisu, Milićević je kritikovao stavove Crkve u javnosti što je, prema tumačenju patrijarha i njegovog tima - nedospustivo.

Zbog toga mu se izriče mera zabrane nastupanja u javnosti, bogosluženja i njegova se sudbina prepušta odlukama suda crkve.

1 / 1 Foto: Printscreen

Milićević nije hteo da komentariše za BIRN ovaj dopis jer bi time prekršio zabranu koja mu je određena od strane patrijarha.

Utisak nedelje, autorke Olje Bećković, emitovan je u nedelju 28. marta u terminu od 12 časova zbog uvđenja policijskog časa od 15 časova, a godinama je emitovan u terminu od 21 čas – poslednjih godinu dana na TV NOVA.

Ovo je drugo gostovanje Milićevića u ovom programu – prvi put je gostovao u oktobru 2019. godine. On je i tada bio opomenut, mada samo usmeno, zbog pojavljivanja i iznetih stavova u toj emisiji, pa je pisao patrijarhu pismo u kome je obrazlagao svoje ponašanje i odluku da se pojavi u javnosti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Birn)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.