EPISKOP MILUTINA KOJI JE UMRO OD KORONE OSTAĆE UPAMĆEN PO OVOME: Svi su ga zato čekali sa nestrpljenjem
Episkop Milutin, Foto: Yotube printscreen

neka mu je večna slava

EPISKOP MILUTINA KOJI JE UMRO OD KORONE OSTAĆE UPAMĆEN PO OVOME: Svi su ga zato čekali sa nestrpljenjem

Danas će u Sabornoj crkvi u Valjevu biti sahranjen episkop Milutin, koji je na čelu valjevske eparhije bio od 2006. godine

Objavljeno:

Radio „Glas Crkve“, Eparhije šabačke, „prvi pravoslavni crkveni radio od Cetinja do Vladivostoka“, celodnevni današnji program posvetio je valjevskom vladiki Milutinu, koji se upokojio od virusa korona, na klinici „dr Dragiša Mišović“ u Beogradu.

- Od samog osnivanja našeg radija 1996 godine, vladika Milutin, tada arhimandrit i starešina manastira Kaona, bio nam je velika podrška i naš vredni saradnik, - priča nam osnivač i direktor radija, protođakon dr Ljubomir Ranković. -

Program je emitovan iz tri umrežena studija: Valjeva, Šapca i Beograda. Tri godine iz Šapca je emitovana jedna od najslušanijih emisija „Tihovanja“, u kojoj je gost bio otac Milutin Kaonski. Poznata šabačka novinarka i pesnikinja Mira Filipović, vodila je popularnu emisiju u kojoj je ovaj ugledni duhovnik tumačio nedeljna i praznična jevanđelja, koja se čitaju u na liturgijima u našim hramovima. Emisija je emitovana uživo sa uključenjem brojnih slušalaca koji su postavljali pitanja. Budući da je program emitovan preko šest predajnika širom Srbije, otac Milutin i „Tihovanja“, postali su najomiljeniji u našem programu, - ističe sagovornik portala "Novosti Onlie".

- Sa nestrpljenjem se čekala emisija u kojoj je otac Milutin svojim toplim glasom i blagim monaškim tonom, razumljivim narodnim jezikom, tumačio i objašnjavao jevanđelske događaje i poruke.

Kao episkop australijsko-novozelandski, iako „preko sedam gora i mora“, nije zaboravio svoj radio i naše slušaoce. Jedanput mesečno uključivao se telefonom uživo u program i govorio o životu crkve i našeg naroda na petom kontinentu. To su bile dirljive priče, pune nostalgije i čežnje za zavičajem i rodnom grudom.

Vladika je bio pravi narodni duhovni pastir, koji je po rečima Jevanđelja „dušu svoju položio za stado svoje“ - ističe dr Ranković. - Dok se vodila polemika kako postupati u crkvenom životu za vreme nastupajuće pandemije, uvek disciplinovan i odgovoran prema sebi i drugima, vladika Milutin je prvi od srpskih arhijereja uputio raspis sveštenstvu svoje Eparhije da se prestane sa osvećenjem vodice, kako bi se uklonila opasnost od širenja korona virusa. Pre uvođenja vanrednog stanja imao je bratski sastanak sa svojim sveštenicima 11. marta u Valjevu, gde je po svemu sudeći, tog dana primio virus opake zaraze koja hara planetom.

- U subotu 14 marta dobio je visoku temperaturu i hitno je prebačen u Beograd. Šesnaest dana trajala je bitka za život. Njegov organizam iscrpljen i drugim hroničnim bolestima, i pored velikog truda lekara na beogradskoj Klinici „Dragiša Mišović“, nije uspeo da odoli virusu ubici – slomljenim glasom kaže otac Ljubomir i dodaje:

Veliki duhovnik i arhijerej naše crkve, završio je svoje zemno „pokloničko putovanje Nama, koji smo sa njim sarađivali, ostao je putokaz, poručuju iz „Glasa Crkve“.

SAHRANA

Danas će u Sabornoj crkvi u Valjevu biti sahranjen episkop Milutin, koji je na čelu valjevske eparhije bio od 2006. godine. Opelo će da predvodi vladika Stefan(Šarić), vikarni episkop patrijarha Irineja, u sasluženje dva sveštenika, đakona i pojca.

To će biti svi učesnici na ispraćaju tog arhijereja na večni počinak.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.