VERNICI DANAS SLAVE SVECE, muža i ženu koji su živeli kao brat i sestra: Brutalno je ono što su im uradili
ilustracija, Foto: Tanjug / Jaroslav Pap

praznik za vernike

VERNICI DANAS SLAVE SVECE, muža i ženu koji su živeli kao brat i sestra: Brutalno je ono što su im uradili

Sveti Hrizant se oženio neznabožačkom devojkom Darijom, koju je uspeo da prevede u hrišćanstvo i nagovori da žive kao da su brat i sestra

Objavljeno:

Pravoslavni vernici danas proslavljaju svete mučenike Hrizanta i Dariju i druge koji su postradali sa njima.Hrizant je bio sin plemića Polemija, koji je živeo prvo u Aleksandriji,pa u Rimu. U njegovo obrazovanje je dosta ulagano , jer dolazi iz ugledne porodice.

Išao je u razne svetske škole i shvatio je da to nije za njega. Svetska mudrost ga je zbunila i ostavila u neizvesnosti, te je bio jako dužan. Ubrzo je do njega došla i Hristova, pa je počeo proučavati hrišćansku religiju.

U želji da ima svog ućitelja je pronašao sveštenika Kirpofora, koji ga je učio, krstio i uveo u pravoslavnu veru. Međutim, njegovom ocu se to nije svidelo, želeo je da ga odvrati od svega toga, pa ga je tako terao da bude sa raznim ženama.

Na kraju je bio primoran da se oženi sa neznabožačkom devojkom Darijom. Ali svetitelj je uspeo da preobrazi devojku,nagovorio je da žive kao da su brat i sestra, i preveo je u hrišćanstvo.

Zbog toga su oboje gonjeni i strašno mučeni za vreme cara Numerijana. Sam mučitelj Klavdije se divio njihovom strpljenju, pa je i sam poverovao u Hrista, a za njim i cela njegova porodica. Zbog toga je bio utopljen, a njegova porodica stradalaposečena na gubilištu.

Sveti Hrizant i Darija su posle užasnih muka, živi zasuti kamenjem u dubokom rovu, gde je kasnije podignuta i crkva.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.