U KIKINDI BESPLATNE SAHRANE PREMINULIH OD KORONE: Ovo je stanje po gradovima u Srbiji
Koronavirus u Srbiji, Foto: Profimedia

korona u srbiji

U KIKINDI BESPLATNE SAHRANE PREMINULIH OD KORONE: Ovo je stanje po gradovima u Srbiji

Od poslednjeg izveštaja, testirani su uzorci 477 osobe

Objavljeno:

U Srbiji je danas od virusa korona preminulo sedam pacijenata, pa je broj mrtvih tako porastao na 23. Novozaraženih je 115. a ukupno je registrovano 900 potvrđenih slučajeva korona virusa.

Od poslednjeg izveštaja, testirani su uzorci 477 osobe. Do 15 časova danas, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 3.561 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Do sada se oporavilo 50 ljudi. U Direkciji za nacionalne referentne laboratorije u Batajnici i na Veterinarskom institutu u Kraljevu počelo je testiranje uzoraka na korona virus.

Da je Beograd žarište korona virusa, možda najbolje potvrđuje podatak da je samo u Obrenovcu hospitalizovano 18 osoba sa zapaljenjem pluća, za koje se sumnja da su zaražene korona virusom. U ovoj opštini zabeležen je i prvi smrtni slučaj, dok je najbolji prijatelj preminulog, koji nije poštovao mere samoizolacije - uhapšen.

Kako je istakao zamenik gradonačelnika Goran Vesić pitanje je dana kada će biti zabranjena poseta svim gradskim izletištima: Adi Ciganliji, Košutnjaku, Savskim i Dunavskim kejom.

U centru pažnje je bio i dom za stara lica "Doživeti stotu" gde je skoro trećina lica zaražena korona virusom, sa sve direktorkom objekta.

Šest pacijenata u KC Vojvodina u teškom stanju

U Kliničkom centru Vojvodine trenutno se leči 54 pacijenta obolelih od virusa korona, što je 12 više u odnosu na poslednji izveštaj pre 24 časa. Od toga, šest pacijenata se nalazi u izuzetno teškom stanju i njihovo lečenje zahteva primenu mehaničke ventilacije.

Od početka epidemije, tri pacijenta su posle lečenja u ovoj ustanovi otpuštena na dalje kućno lečenje. Njihovo stanje je stabilno i pod stalnim su nadzorom infektologa.

Vojna bolnica u Petrovaradinu primaće pacijente sa akutnim respiratornim infekcijama, te će na taj način učestvovati u borbi protiv širenja virusa korona. Prema rečima upravnika Vojne bolnice Novi Sad potpukovnika Dragana Koruge, ova ustanova obavlja zadatke koje naloži Uprava za vojno zdravstvo, a imaju kapacitet od stotinak kreveta.

Skoro pola meseca traje dezinfekcija ulaza stambenih zgrada u Novom Sadu usled epidemije novootkrivenog virusa, a tretmani se sprovode od centra do kvartova na obodima grada.

Osnovni javni tužilac u Zrenjaninu predložio je Osnovnom sudu u tom gradu da izrekne trogodišnju kaznu zatvora F. V. (24) iz Aradca protiv kog je podnet optužni predlog zbog sumnje da je počinio krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije.

Kako objašnjava tužilac, F.V. nije postupio po pismenom rešenju Ministarstva zdravlja, Sektora za inspekcijske poslove, Odeljenje za sanitarnu inspekciju, od 16. marta, a kojim mu je određena mera samoizolacije.

F.V. je saobraćajna policija 30. marta oko 12.40 časova zatekla u Zrenjaninu na raskrsnici Prvomajske i ulice Petrovgradskog odreda.

JP ’’Kikinda’’ je donelo Odluku da neće naplaćivati usluge sahranjivanja porodicama čiji je član preminuo od virusa COVID-19. Iako su u pitanju teški trenuci za porodice koje se opraštaju od svojih najbližih, iz pomenutog javnog preduzeća poručuju da se na groblju strogo poštuju propisane mere o ograničenju broja prisutnih na sahrani od ukupno deset lica, kao i nošenje maski, rukavica i zaštitnih odela od strane zaposlenih u Službi groblja prilikom sahranjivanja.

Opet redovi ispred radnji

Uprkos hladnom vremenu, danas su se formirali dugački redovi ispred prodavnica u Beogradu i Novom Sadu, ali i drugim gradovima u Srbiji. Na desetine građana sa zaštitnim maskama i rukavicama čekalo je ispred radnji kako bi obezbedilo namirnice i u beogradskom naselju Žarkovo.

Zaraženi iz Subotice u stabilnom stanju

U Subotici nije registrovan nijedan novi slučaj zaraze COVID-19 i prema podacima Ministarstva zdravlja, od 24. do 29. marta, virusom korona zaraženo je 15 ljudi.

Komandant Gradskog štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban kaže da uzorkovanja na virus radi samo Zavod za javno zdravlje Subotica kod lica koja imaju kliničku sliku i po zahtevu bolnice.

- Svi koji su hospitalizovani iz Subotice su u stabilnom stanju, a zdravstveni radnici preduzimaju sve što je u njihovoj nadležnosti – kaže Laban i dodaje da su Opšta bolnica u Subotici, Dom zdravlja i Zavod za javno zdravlje opremljeni potrebnim materijalom i zaštitnim sredstvima.

Iz Štaba apeluju da svi treba da se ponašamo prema preporukama i da u skladu sa njima ostanemo kod kuće, da se ne družimo po parkovima, u zgradama i da imamo što manje kontakata,

Ljubo Simić, v. f. Prekšrajnog suda u Subotici, saopštio je da su vođeni postupci protiv šest osoba koje su prekršile zabranu kretanja od 17 do 05 časova i izrečena im je novčana kazna.

Do početka policjskog časa na ulicama se mogu sresti građani koji idu u nabavku i oni koji su na putu do radnog mesta ili kuće. Ispred prodavnica, apoteka, banaka i pošti su redovi, ali je primetno da su sve ređi oni koji nemaju zaštitu na licu i rukama.

U Valjevu 18 ljudi kažnjeno sa po 50.000 dinara

U Valjevu je od virusa korone obolelo 53 ljudi, od kojih je sedmoro tokom jučerašnjeg dana transportovano za Beograd.

Šest penzionera u Kolubarskom okrugu kažnjeno je u poslednja 24 sata sa po 50.000 dinara prekršajne kazne, s obzirom da su prekršili zabranu kretanja licima starijim od 65 godina tokom vanrednog stanja.

Policija je bila efikasna i u pronalaženju osoba koje su u poslednja 24 sata kršile policijski čas, pa je kažnjeno njih čak 12. Od toga broja, po jedan prekršilac je u Ubu i Lajkovcu. Na području Ljiga, pak, zaustavljene su prilikom vožnje dve osobe iz Prijepolja i po jedna iz Novog Pazara i Kraljeva. U samom Valjevu, trojica muškaraca zatečena su u šetnji nakon 17 časova, a sinoć je policija u jednom automobilu pronašla i trojicu tinejdžera, od kojih je jedan maloletan.

Svi su, sem maloletnika protiv koga je podneta prekršajna prijava u redovnom postupku, kažnjeni sa po 50.000 dinara zbog kršanja policijskog časa.

Zavod za javno zdravlje Užice prijavio je još jedan slučaj obolevanja od korona virusa, ukupno jedanaesti u Zlaiborskom okrugu. Kako je navedeno, radi se o pacijentu iz Nove Varoši čime je u ovoj opštini sada dvoje zaraženih. Ostalih devet pacijenata na ovom području je iz Užica (3), Požege (2), Čajetine (2), Sjenice (1) i Prijepolja (1).

Na teritoriji pod nadležnosti Policijske uprave Užice drugi dan za redom nije bilo krešnja mera samoizolacije. Podeto je 12 prekršajnih prijava i to osam zbog nepoštovanja policijskog časa i četiri protiv lica starijih od 65 godina.

U Nišu 15 pacijenata u teškom stanju

U Kliničkom centru Niš hospitalizovano je 37 pacijenata sa virusom korona, od kojih se 15 nalazi na respiratoru. Od ukupnog broja hospitalizovanih, tri pacijenta na Klinici za infektivne bolesti KC Niš i 12 pacijenata u staroj zgradi hirurgije KC Niš, priključeno je na aparate za veštačku ventilaciju i oni se nalaze u jako teškom opštem stanju.

Virus je u Srbiji primorao je lekare i drugo medicinsko osoblje na lečenje i samoizolaciju - u Nišu je na virus pozitivno devet zdravstvenih radnika, dok je njih 32 u samoizolaciji.

- Od ukupnog broja hospitalizovanih, potvrđenih pacijenata, tri pacijenta na Klinici za infektivne bolesti KC Niš i 12 pacijenata u staroj zgradi hirurgije KC Niš, priključeno je na aparate za veštačku ventilaciju i oni se nalaze u jako teškom opštem stanju. Svi pacijenti su pod 24 - časovnim nadzorom i detaljnim monitoringom životnih funkcija od strane lekara i medicinskog osoblja niškog Kliničkog centra. Njihov klinički status se procenjuje iz minuta u minut, a terapijske mere preduzimaju u odnosu na terapijski odgovor - saopšteno je iz Uprave Kc Niš.

Mačva bez novih zaraženih

U Šapcu nema novoobolelih, ali iz Zavoda za javno zdravlje stiže informacija da je pod zdravstvenim nadzorom još 17 osoba sa ili bez rešenja sanitarne inspekcije. Reč je o osobama koje su prešle granicu i ušle na područje naše zemlje. Te osobe su u samoizolaciji u trajanju od po 28 dana, a pod zdravstvenim nadzorom sada je ukupno 1.503 osobe koje nemaju nikakve komplikacije i simptome ali se njihovo stanje prati zbog dolaska iz inostranstva.

U toku jučerašnjeg dana u Šapcu nije bilo kršenja zabrane kretanja, a u Mačvanskom okrugu podnete su dve prijave od toga jedna protiv lica starijeg od 65 godina.

Ni u Čačku danas nije bilo novoinficiranih Covidom19. Čekaju se rezultati za 12 osoba koliko je juče poslato, tako da broj inficiranih u Čačku stoji na broju 11. U bolnici se nalaze 22 osobe, dve osobe su u teškom stanju.

Važni telefoni

Telefoni epidemiološke službe za sve informacije

Specijalan broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa korona virusom: 064 8945 235

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut": 011 2684 566

Budimo odgovorni prema sebi i prema drugima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.