NOVOSADSKA OPERA NE PRESTAJE DA IZNENAĐUJE: Nakon pesme “Bella Ciao”, umetnici operu doneli u domove
Muzičari iz Novog Sada pesmom pomažu sugrađanima, Foto: Samo Novi Sad

samo novi sad

NOVOSADSKA OPERA NE PRESTAJE DA IZNENAĐUJE: Nakon pesme “Bella Ciao”, umetnici operu doneli u domove

Ideja im je bila da publici omoguće kvalitetan sadržaj koji je dostupan u domovima i da odaju čast ljudima koji rade u teškim uslovima, kako bi spasili živote drugih ljudi

Objavljeno:

Usled zatvaranja Srpskog narodnog pozorišta, zbog epidemije virusa korona, muzičari i pevači Opere su bili prinuđeni da na neko vreme prekinu svoje nastupe. Kako bi olakšali predstojeće dane, kako sebi, tako i publici, osmislili su način da nastave svoj rad.

  • Od samog početka ove vanredne situacije, muzičari i pevači Opere Srpskog narodnog pozorišta pokušavali su da nađu način kako bi se ponovo spojili. S obzirom da je to jedna od stvari koja nama sada najviše nedostaje, a to je zajednički rad - rekao je direktor Opere SNP-a, Aleksandar Stankov.
foto: Samo Novi Sad

Ideja im je bila da publici omoguće kvalitetan sadržaj koji je dostupan u domovima i da odaju čast ljudima koji rade u teškim uslovima, kako bi spasili živote drugih ljudi.

foto: Samo Novi Sad
  • Pokušali smo da kroz naš rad prenesemo podršku svim ljudima, koji za naše dobro rade svoje poslove i na svojim radnim zadacima su 24 sata. Dakle lekarima, novinarima, policajcima i tako dalje- rekao je Aleksandar.
foto: Samo Novi Sad
foto: Samo Novi Sad

Kako Aleksandar navodi pri odabiru pesme sa kojim su pružili podršku svetu, nije bilo mnogo razmišljanja.

foto: Samo Novi Sad
  • Došli smo na ideju da to bude upravo pesma "Bella Ciao", koju smo online izvodili, s obzirom da je pesma međunarodnog karaktera, peva se na jezicima, svim jezicima sveta. I ona je postigla planetarni uspeh. Preko dva miliona pregleda, preko 8.000 reakcija na video.
foto: Samo Novi Sad

Nakon pesme, koja je naišla na ogromno odobravanje kod publike, članovi novosadske Opere su na Dan pozorišta, 27. marta, odlučili da obraduju najstariju publiku. U saradnji sa Crvenim krstom Novog Sada i Kompanijom „Kolor medija“, pripremili su pomoć za deo najstarijih Novosađana. Tu pomoć su, uz knjige i karte za pozorište koje će važiti kada epidemija bude iza nas, odneli u njihove domove.

Na vratima domova najstarijih sugrađana, umetnici su izveli poznate srpske pesme.

foto: Samo Novi Sad
  • Hteli smo na jedan simboličan način da obeležimo taj naš dan i da pozorište odnesemo u domove naših najstarijih sugrađana koji sada ne mogui ne smeju da napuštaju svoje domove. Akcija je protekla veoma emotivno, s obzirom da su ljudi, da su to ljudi kojima je naša pomoć bila izuzetno potrebna- dodao je direktor Opere.
foto: Samo Novi Sad

Ovim plemenitim gestom članovi Opere su želeli da podstaknu sve Novosađane da i oni pomognu u domenu svojih mogućnosti.

foto: Samo Novi Sad
  • Hteli smo da apelujemo na sve Novosađane da se prijave u volonterske centre i pomažu našim najstarijim sugrađanima- istakao je Aleksandar.
foto: Samo Novi Sad

Za kraj direktor Opere otkriva da su mnogi projekti u pripremi, velike internacionalne saradnje.

  • Mi sada pripremamo novi projekat koji će se takođe realizovati u ovim uslovima u kojima se sada nalazimo, dakle online. U pitanju je saradnja sa orkestrom iz Turske, sa orkestrom iz Italije i sa horom iz Kine. Koja će to kompozicija biti, ja za sada još uvek neću otkrivati.
foto: Samo Novi Sad
  • Mi se nadamo da ćemo se uskoro vratiti u svoju zgradu i na daske koje nama život znače, a do tada ćemo sprovoditi ove akcije i pokušavaćemo da ovu svakodnevnicu, malo ulepšamo- rekao je Aleksandar.

(Espreso.co.rs/@samonovisad)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.