NALJUTIO SE JER NE MOŽE NAPOLJE ZBOG POLICIJSKOG ČASA, PA ME GURNUO: Ispovest roditelja čija deca imaju autizam!
Dete koje ima autizam / Ilustracija, Foto: Privatna arhiva

NADLEŽNI DA REAGUJU

NALJUTIO SE JER NE MOŽE NAPOLJE ZBOG POLICIJSKOG ČASA, PA ME GURNUO: Ispovest roditelja čija deca imaju autizam!

Autizam je razvojni poremećaj komunikacije i socijalne interakcije koji se obično javlja u ranom detinjstvu i traje do kraja života

Objavljeno:
Jovana Jovanović

U svetu se danas obeležava Svetski dan osoba sa autizmom pošto je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u decembru 2007. godine doneta odluka da se 2. april širom sveta obeleževa kao Dan osoba sa autizmom!

Inače, autizam je razvojni poremećaj komunikacije i socijalne interakcije koji se obično javlja u ranom detinjstvu i traje do kraja života.

Pažnju javnosti su pre nekoliko dana privukli roditelji čija deca imaju autizam, pa su se otvorenim pismom obratili nadležnima sa molbom da im pomognu budući da su tokom trajanja vanrednog stanja suspendovane mnoge aktivnosti koje su ovoj ranjivoj populaciji uobičajena rutina poput šetnje, vožnje itd.

Otvoreno pismo roditelja čija deca imaju autizam Vam je dostupno u linku ispod:

Moj sin ima autizam, a ja sam sama sa njih troje. Ume da bude dosta teško, naročito od kada je uveden policijski čas. Deca koja imaju autizam imaju i svoje rutine, a kada im rutine prekinete oni se bune, postaju agresivna... kako objasniti detetu da ne sme napolje, kako? Teško je. Ima puno problema. Nije lako snaći se u situaciji kada si sam. Drago mi je što su se roditelji čija deca imaju autizam uključili i rešili da otvorenim pismom obaveste javnost sa kojim problemima se suočavamo dok traje vanredno stanje", ovim rečima počinje priču za Espreso.co.rs, M. N. iz Lajkovca koja je nezaposlena.

foto: Privatna arhiva

Naime, kako su naveli, glavni problemi sa kojim se suočavaju su lečenje dece koja imaju autizam, zatim, mere zbrinjavanja, takođe i nedostatak zaštitnog potrošnog materijala kao što su maske i rukavice.

Iz Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom kažu za Espreso.co.rs da je tokom vanrednog stanja veoma teško roditeljima dece da se organizuju pogotovo što je uveden policijski čas, a deca imaju neke svoje uobičajene aktivnosti na koje su navikli.

Kao i M.N. iz Lajkovca, i ja imam sina koji ima autizam. Ako bi ga stavila u sobu sa petoro ili šestoro ljudi to bi bilo strašno, mislim na situaciji kada bi se ne daj Bože zarazio, pa bih morala da ga vodim da ga hospitalizuju, recimo na beogradski Sajam što je zaista neprihvatljivo, ako ne postoji neki poseban odeljak za decu koja su obolela od koronavirusa, a da pritom imaju i autizam. Među nama roditeljima i našom decom nema zaraženih od ove infekcije, tako da u tom smislu ne brinemo, ali nas zabrinjava činjenica što nemamo propisane mere zbrinjavanja i lečenja dece sa autizmom tokom vanrednog stanja, a isto tako su nam ograničene neke aktivnosti zbog policijskog časa, te molimo nadležne da nam pomognu", kaže predsednica Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom, Vesna Petrović.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da su je mnogi roditelji kontaktirali i požalili se kako imaju probleme upravo zbog propisanih mera koje su na snazi tokom vanrednog stanja.

Otac iz Šapca me je pitao šta da radi jer njegovo dete ima dnevnu rutinu, a to je da se vozi autobusom, kao što znamo, prevoz je ukinut zbog epidemije. Rekao je, da mu je dete prilično uznemireno, pogotovo oko 17 časova jer su u to vreme odlazili da se voze autobusom. Takođe, bilo je roditelja koji su mi kazali kako su im pre uvođenja vanrednog stanja od velike pomoći bile bake i deke koji sada ne mogu da im pomognu jer im je ograničeno kretanje. Isto tako, javila mi se i jedna majka koju je sin gurnuo jer je bio besan što ne može napolje jer je njegova rutina da u određeno vreme ide napolje", objašnjava Petrovićeva.

Sa Petrovićevom se složila i M. N. iz Lajkovca koja je kazala da je u ruralnim sredinama mnogo teže sada tokom vanrednog stanja za decu koja imaju autizam nego za one koji žive u urbanim sredinama.

Mnoge je teže kada živite na selu nego u gradu jer vam je tamo sve dostupnije. Dolaze volonteri koji pomažu penzionerima, a ko će nama da pomogne. Primera radi, kada idem do pošte, moram da ih ostavim same kod kuće jer nema ko da ih čuva, a kada se vratim čujem plač, deca su uznemirena... to nije lako. Inače, nekoliko dana nije ni radila pošta ovde u Lajkovcu, a sledeća koja mi je najbliža je u Lazarevcu. Ispaltili su nam novčanu pomoć za prošli mesec, pa ćemo videti šta će biti za sledeći. Nadamo se, da će se nadležne institucije kojima smo se obratili u pismu reagovati i pomoći nam," zaključuje M.N.

foto: Privatna arhiva

Podsetimo, u molbi objavljenoj i u Službenom glasniku 31/20 apeluje se na uvođenje hitnih mera kako bi se zaštitilo i neposredno okruženje osoba sa autizmom, ali i medicinsko osoblje koje se bavi njihovom negom.

Takođe, roditelji traže da nadležne institucije razmotre i kao stručna tela usvoje mere pomoći u snabdevanju zaštitnim potrošnim materijalom koji se, kako je navedeno, teško nalazi u slobodnoj prodaji, a neophodan je ovoj izuzetno osetljivoj populaciji.

Isto tako, zahtevaju da se za osobe za autizmom donesu mere izuzimanja od naredbe o vremenskom ograničenju kretanja zbog neophodnosti održavanja rutine u svakodnevnim aktivnostima.

Apelovali su i na zbrinjavanje osoba sa autizmom u slučaju da je neophodno da se roditelj, staratelj ili drugi član porodice smesti u karantin, dakle, da se izdaju posebna uputstva za zaštitu prava osoba sa autizmom, koje u tom slučaju ostaju uskraćene za primarnu zaštitu u okviru svoje porodice.

Osim toga, od nadležnih traže i mere u slučaju primene izolacije osoba sa autizmom u karantinima kao što su beogradski i novosadski sajam, hala "Čair" u Nišu i sl.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.