BRANKICA JANKOVIĆ STALA U ODBRANU DR DARIJE KISIĆ: Svakodnevne uvrede koje trpi su čista diskriminacija
Brankica Janković i Darija Kisić Tepavčević, Foto: Printscreen

strašno je šta ljudi rade

BRANKICA JANKOVIĆ STALA U ODBRANU DR DARIJE KISIĆ: Svakodnevne uvrede koje trpi su čista diskriminacija

Svakodnevno je izložena uvredljivom i ponižavajućem govoru

Objavljeno:

Komentari na račun fizičkog izgleda prof. dr Darije Tepavčević Kisić, koji su već nekoliko dana prisutni na društvenim mrežama, posebno na Tviteru, uvredljivi su i učvršćuju seksističke stereotipe da žene na funkcijama, ne mogu da imaju profesionalne kompetencije već su te pozicije rezultat njihovog izgleda, upozorava poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Dr Kisić upoznaje javnost sa aktivnostima u vezi sa širenjem virusa COVID-19 u Srbiji, sa pozicije profesoke, epidemiološkinje, odnosno sa aspekta struke i funkcije koju obavlja. Tim povodom, svakodnevno je izložena uvredljivom i ponižavajućem govoru u kojem se komentariše njen izgled, način oblačenja, naglask kojim govori i sl.

Janković ukazuje da je ovo još jedan od brojnih primera u kojima se žena omalovažava i vređa zbog fizičkog izgleda, bez obzira na znanje, stručnost i sposobnosti koje ima. Ne postoji poseban kodeks pravila odevanja osoba koje se obraćaju javnosti u vanrednom stanju, tako da je to stvar ličnog izbora svakog pojedinca, zaključuje poverenica i podseća da uznemiravanje i ponižavajuće postupanje koje ima za cilj povredu dostojanstva nekog lica na osnovu bilo kog ličnog svojstva, predstavlja oblik diskriminacije.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.