SREĆNO BAKO, NADAM SE DA NEĆEŠ OTIĆI S OVOG SVETA BEZ POZDRAVA: Pakao je slaba reč za ono što je ova žena preživela
Pakao je slaba reč za ono što je ova žena preživela, Foto: Profimedia, Printscreen

STRAŠNO

SREĆNO BAKO, NADAM SE DA NEĆEŠ OTIĆI S OVOG SVETA BEZ POZDRAVA: Pakao je slaba reč za ono što je ova žena preživela

Šetnja od ustanove do ustanove tu se nije završila. Naprotiv...

Objavljeno:

Korona virus velika je nesreća koja je zadesila kako ceo svet, tako i našu Srbiju.

Svuda, naime, pored drugih brojnih problema, postoje poteškoće kada je u pitanju testiranje građana i sama organizacija. U pojedinim slučajevima, procedura je nejasna, a pacijenti se i uprkos tome što se radi o teškoj bolesti prebacuju s jednih na druge.

Svoje iskustvo na mrežama je podelila Jovana Dimitrijević, a reklo bi se da ona nije usamljen slučaj.

Najpre je objasnila je u petak ujutro počela čitava procedura, koju prolazi neko ko je oboleo od virusa Covid-19, a sve je počelo jer joj je baka prethodnu noć imala temperaturu, bol u plućima i iskašljavala krv.

Njen status vam prenosimo u celosti, pa zaključite sami:

- Zovem broj sa covid.rs, dobijem ih iz 666-og puta, kažu to su simptomi korone, upućuju me na nadležan Dom zdravlja, kažu takva je procedura (pa zašto onda svi upućuju na ove brojeve?). Zovem nadležan Dom zdravlja, dobijem ih iz 666-og puta, objasnim simptome ponovo, kažu zovite kad bude smena izabranog doktora, kažem da bih dobila unuverzalne upute, moram da čekam isključivo izabranog doktora i gubim vreme, žena bljuje krv? Koliko god sam insistirala, upućuju na izabranog doktora, takva je procedura. (dok sam došla i do ove informacije, pola sata me delilo od pola 1 i kao hajde da sačekam). Sačekam pola 1, jave se iz te smene, kažu sa tim simptomima zovite nadležne u okviru Doma zdravlja za koronu, oni imaju detaljne instrukcije.

Do 12.30 časova Jovana je čekala da joj saopšte broj koji je dostupan u obe smene.

- Zovem broj telefona Novi Beograd jedinicu za koronu, dobijem ih iz 666-og puta, objasnim simptome, kažu zovite nadležnog doktora, kažem sa tog odeljenja su mi rekli da zovem vas, objasnim ponovo da žena ima 92 godine, opišem ponovo simptome, kažu mora neko ovde da je pregleda, kažem nije moguće da dođe u Dom zdravlja, žena je stara, slaba, nema puno snage da se kreće, tati je zabranjeno da se kreće jer ima 67 godina, ja sam u visoko rizičnoj grupi, muž bez adekvatne opreme ne može zbog mene da se izlaže virusu, bilo ko da je dovede bez adekvatne opreme izložen je virusu, kako zamišljate da se to izvede sa starom ženom koja je verovatno zaražena? Odgovara doktor "pa zovite hitnu pomoć, moraće oni da je pregledaju i sprovedu dalje proceduru"...

Šetnja od ustanove do ustanove tu se nije završila. Naprotiv.

- Zovem hitnu pomoć, jedva ih dobijem posle 15-20 minuta, ponovo objasnim sve simptome, kažem da su me uputili od izabranog doktora, do doktora iz covid jedinice na njih, objasnim celu situaciju, kaže doktorka gotovo sigurno da ima covid, ne možemo ekipu izlagati riziku, moraju doći sa punom opremom, za to je nephodan nalog epidemiologa, zovite Javno zdravlje. Zovem Javno zdravlje, tri broja telefona bez pauze sam zvala oko 2 sata, ili je bio zauzet, ili je izbacivao, ili je bio nepostojeći broj. Dobijem ih konačno, kažem simptome, redom objasnim detaljno ceo lanac procedure koju sam ispunila, da su me iz Hitne pomoći uputili na njih kako bi poslali nalog, da konačno bude obezbeđena hitna pomoć, kaže mi žena sada ću se konsultovati sa kolegama, budite na vezi, čekam par minuta, čujem glasove, javlja mi se čovek, epidemilog, kaže stanje u Hitnoj službi je jako loše, ne mogu postići sve niti da obezbede sve pacijente koji boluju od covida, mnogo ih je, hitna je u kolapsu (mediji to ne objavljuju!) kaže najbolje da vi odvedete baku u hitnu, kažem ne mogu u visoko rizičnoj sam grupi, i da nisam nemamo adekvatnu opremu za to, kaže vidite da je nekako onda smestite u taksi, tamo će je primiti, rekoh dobro i da uspe nekako sama taksijem, i da nađemo taksistu koji će biti spreman da se izloži virusu, što je poremećeno, a i to je sve pitanje, ko će da je dočeka na vratima hitne?

Devojka je u neverici pokušavala da se sporazume, ali bezuspešno. Njena agonija se nastavila tokom čitavog dana, a doživela je i spuštanje slušalice, viku na nju, prebacivanje sa jedne ustanove na drugu. Iznova je pokušavala da dobije pravog sagovornika. Nakon čitavog dana provedenog na telefonu, kada je već do samog kraja bila očajna, naišla je na, kako ona kaže "jednog čoveka".

- "Ono što ja mogu da uradim, da se snađemo u ovoj situaciji, jeste da baki obezbedim hospitalizaciju, jer u njenim godinama će biti potrebna, i da napišem bolnički uput i transport do tamo". Javim se za par minuta, kaže "čuo sam se sa epidemiologom, napravili smo dogovor da nekome od vas dostavim uput, i da se ona pozove i da hitno prosledi nalog za hitnu pomoć, ja ću lično da vam iznesem uput da ne ulazi bilo ko od vas u Dom zdravlja". Za malo da počnem da plačem jer je jedini čovek u celom ovom haosu! Kaže požurite, uskoro će policijski čas - napisala je ona.

- Baki su uradili sve analize na Infektivnoj klinici, kažu da sve analize koje su joj uradili ukazuju da ima covid, ostalo je još da se sačekaju rezultati testa, za šta je potrebnoo tri dana. Prosleđuju je dalje u Zemunsku bolnicu gde će biti hospitalozovana na neodređeno... To je to za sada. Pričam sa doktorkom sa infektivne, a čujem da joj baka dobacuje da pita sa kim priča, dobila je baka podršku i pozdrave! Baka je car, ipak je dogurala do 92 godine i do nedavno nam je pravila najbolji pasulj u univerzumu. Dakle, ljudi učimo od najboljih šta je volja za životom, pozitivna energija i kako se prejebava i korona i sa 92 godine - zaključila je Jovana Dimitrijević.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.