NAJNOVIJA ANKETA MEĐU GRAĐANIMA SRBIJE! Pogledajte koliko njih misli da je korona namerno proširena u svetu!
Građani, ilustracija, Foto: Zorana Jevtić

razne teorije

NAJNOVIJA ANKETA MEĐU GRAĐANIMA SRBIJE! Pogledajte koliko njih misli da je korona namerno proširena u svetu!

Iznenadićete se

Objavljeno:

Anketa sprovedena od 11. do 22. marta pokazala je da se na Balkanu pretežno smatra da je opasnost od pandemije korona virusa preuveličana, kako smatra 73 odsto ispitanika u BiH i Severnoj Makedoniji, odnosno 72 odsto u Bugarskoj, dok je u Srbiji taj procenat niži i iznosi 42 odsto.

Oko 32 odsto ispitanika u Srbiji smatra da je epidemija posledica namernog širenja zaraze, dok 31 odsto anketiranih veruje u njeno prirodno poreklo.

Većina ispitanika u svetu izražava jasnu spremnost da privremeno žrtvuje neka svoja prava ako to pomaže u sprečavanju širenja infekcije, pa taj stav iznosi skoro 70 odsto anketiranih gradjana Srbije, 95 odsto Austrijanaca, 91 odsto Holandjana i samo 45 odsto gradjana SAD.

Najzadovoljni reakcijom države na pandemiju korona virusa su građani Austrije (88 odsto), slede stanovnii Indije (83 odsto) i Holandije (79 odsto), dok 44 odsto Nemaca i 46 odsto Amerikanaca smatra da se vlade tih zemalja ne nose dobro sa pandemijom.

Kada je reč o očekivanjima gradjana u narednom periodu, oko 56 odsto ispitanika u Srbiji smatra da najgori period epidemije tek dolazi, 32 odsto da će situacija ostati ista, a 12 odsto smatra da je najgore prošlo.

Najveći pesimisti u tom pogledu su Britanci pošto 82 odsto njih smatra da najgore tek dolazi, slede Holanđani, Francuzi i Austrijanci dok 60 odsto gradjana Indije, 63 odsto Turaka i 83 odsto stanovnika Azerbejdžana smatra da je najteži period pandemije prošao. Istraživanje je pokazalo i da je meru kućnog karantina globalno preduzelo 14 odsto ispitanika, najviše u Italiji.

Globalno prevladava uverenje da se korona virus prirodno pojavio dok 58 odsto anketiranih u Bugarskoj i 53 odsto u Severnoj Makedoniji smatra da je u pitanju namerno širenje zaraze.

Anketa je obuhvatila više od 28.000 gradjana u 30 zemalja, između ostalih u Rusiji, Indiji, Italiji, Francuskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj i SAD.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.