DECA U SRBIJI ĆE ZBOG PANDEMIJE MATURU POLAGATI NA OVAJ NAČIN: Izašlo detaljno objašnjenje!
ilustracija, Foto: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT, Ilustracija

važno!

DECA U SRBIJI ĆE ZBOG PANDEMIJE MATURU POLAGATI NA OVAJ NAČIN: Izašlo detaljno objašnjenje!

Proba male mature biće održana odmah posle Uskrsa i to onlajn putem

Objavljeno:

To je najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević navodeći i da će učenici osmog razreda sigurno imati malu maturu bez koje nema upisa u srednju školu. Ministar dodaje da se sada razrađuju različiti scenariji.

- Prijemni ispiti za učenike koji žele da se upišu u odeljenja za talente u gimanzijama biće takođe održani onlajn. Pripremamo testove i spremamo se za malu maturu - kazao je Šarčević.

I Branislav Ranđelović, direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, koji priprema testove, smatra da proba male mature i mala matura treba da budu održane.

- Ako me pitate da li će biti probne male mature ove godine, odgovor je, naravno, da. Đacima će biti veoma korisno, čak i u ovim uslovima, da isprobaju svoja znanja, da blagovremeno uoče nedostatke i da u predstojećem periodu te nedostatke isprave - rekao je Ranđelović.

On naglašava da kada je reč o formi ovogodišnje probne male mature vredi još razmisiti.

- Jedna mogućnost je da to bude u istoj formi kao i ranijih godina, "papir-olovka", samo kasnije, u maju ili junu, kada prestanu vanredne mere i kada deca budu mogla da uđu nazad u škole. Druga mogućnost je u skladu sa odličnim iskustvima onlajn nastave, koja je izvanredno prihvaćena i kod đaka i kod roditelja, da se pređe na neki vid onlajn polaganja. U tom drugom slučaju nema smetnji da se takav ispit izvede već u drugoj polovini aprila - naveo je Ranđelović.

Zavod za vrednovanje kvaliteta priprema zadatke i pitanja za obe varijante, štampanu i onlajn, a radiće se prema uputstvima koja dobije iz Ministarstva.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/SrbijaDanas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.