NAJBITNIJI VIDEO KOJI ĆETE VIDETI ZA VREME PANDEMIJE: Pogledajte SVAKI SEKUND, moramo da sačuvamo Srbiju! (VIDEO)
Koronavirus/ilustracija, Foto: Profimedia

BUDIMO PAMETNI

NAJBITNIJI VIDEO KOJI ĆETE VIDETI ZA VREME PANDEMIJE: Pogledajte SVAKI SEKUND, moramo da sačuvamo Srbiju! (VIDEO)

Najveća žarišta ovog virusa u Srbiji su gradovi Beograd, Valjevo i Niš

Objavljeno:

Pandemija koronavirusa je zahvatila ceo svet tako da svi živimo pod novim, rigoroznijim pravilima. Ovaj virus je odneo mnogo žrtava u svetu, pa su mnogi svetski državnici i Svetska zdravstvena organizacija apelovali da ljudi ostanu u svojim domovima.

U Srbiji je zbog korone uvedeno vanredno stanje, država je uvela i policijski čas, ali prava i najveća odgovornost ostaje na svakog od građana Srbije, koji socijalnim distanciranjem i poštovanjem uvedenih mera jedini mogu da zaustave širenje epidemije koja može sve skupo da nas košta.

Dakle, ukoliko ostanete kod kuće sačuvaćete i sebe i druge, što je najpametnije rešenje ako se uzme u obzir činjenica da je u Srbiji obolelo više od 500 ljudi.

foto: EPA / ABEDIN TAHERKENAREH

Ekipa Espresa je napravila jednu animaciju koja jasno pokazuje kako se infekcija širi. Mnogi i ne znaju da su zaraženi, ali ukoliko nastave da izlaze iz kuća i da održavaju socijalne kontakte dovode u opasnost svoju porodicu i prijatelje.

Struka je upozorila da ukoliko bilo ko ima simptome ovog virusa da ostane kod kuće i da se javi nadležnim zdravstvenim institucijama.

Pogledajte animaciju koju smo pripremili kako bismo ukazali na to da bi svako od nas trebalo da ostane kod kuće jer se na taj način ponašamo odgovorno prema okolini.

Nažalost, ovaj virus je odneo osmu žrtvu u Srbiji, a ukupan broj zaraženih je 528. Granice su zatvorene, ukinut je međugradski prevoz, a potom i gradski, osim za zaposlene koji putuju pod odgovarajućim uslovima.

Takođe, uveden je i policijski čas u periodu od 17h do 5 sati ujutru. Isto tako, svim osobama starijim od 65 godina iz urbanih sredina, odnosno starijim od 70 godina iz seoskih, zabranjeno je napuštanje domova u kojima žive.

Najveća žarišta ovog virusa u Srbiji su gradovi Beograd, Valjevo i Niš.

Od momenta kada je proglašeno vanredno stanje sve je stalo, dakle, ne rade predškolske, školske i visokoškolske ustanove. Svi oni koji prekrše odluku o izolaciji, biće osuđeni na zatvor od tri godine.

foto: EPA / SASCHA STEINBACH

Novina je to što je od skoro svako veče u 20 časova sa terasa čuje aplauz podrške za naše zdravstvene radnike. Takođe, na snagu je stupila nova mera - zatvaranje kafića i tržnih centara i zabrana okupljanja više od dvoje ljudi.

Uvedena je zabrana boravka u parkovima i na javnim površinama namenjenim za rekreaciju i sport.

Hala 1 Beogradskog sajma danas će primiti prve pacijente pozitivne na koronu, koji budu imali blagu ili nikakvu kliničku sliku.

Podsetimo, prvi oboleli u Srbiji od koronavirusa je muškarac iz Subotice (43), a prvi preminuli muškarac iz Kikinde (59).

Savet građanima

Od kako je proglašena pandemija, građani se mole da ostanu kod kuće jer na taj način štite sebe i druge. Kada ostanete u svom stanu, niste u opasnosti da se zarazite niti da bilo koga zarazite ukoliko imate simptome, što je ujedno i apel poslednjih nekoliko nedelja da ove dane iskoristite za rad od kuće.

Dakle, budimo odgovorni prema sebi i drugima i poslušajmo savete koje daje struka.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.