ARMIJA DIVNIH ŽENA UJEDINJENA U ZAŠTITI ONIH KOJI SU PRVI NA UDARU! One šiju maskice za LEKARE, SKINIMO IM KAPU
One šiju maskice za LEKARE, Foto: Privatna arhiva

DREAM TEAM

ARMIJA DIVNIH ŽENA UJEDINJENA U ZAŠTITI ONIH KOJI SU PRVI NA UDARU! One šiju maskice za LEKARE, SKINIMO IM KAPU

Ovo je sjajna zanimacija u izolaciji za cele porodice, a pritom činite i dobro delo

Objavljeno:
Suzana Trajković

U Srbiji se velika većina ljudi plaši pošasti koja hara našom zemljom, a zbog koje je na snazi vanredno stanje, kao i zabrana kretanja za stare, ali i sve druge posle 17 časova.

Upravo zbog straha od zaraze virusom COVID 19 vlada prava pomama za - zaštitnim maskama. U apotekama ih nema, a i kada stignu, vrlo brzo se rasprodaju.

I tada na scenu stupa ono naše najlepše lice, naše najhumanije dame.

Jedna od njih je Tamara Kalinić Mačković, na Instagramu poznatija kao @Milavila. I ranije je pravila čarolije za šivaćom mašinom, a sada da bi zaštitila sve od opakog virusa koji preti celom našem narodu, odlučila je da počne da šije najlepše maskice.

Počela je sama, a sada pored sebe ima pravu armiju jednako divnih žena poput nje. U timu sada ima čak 60 žene, koje pomažu, prave maske, koje se potom dele zdravstvenim ustanovama kako bi što bolje zaštitili one koji su prvi na udaru - naše lekare i medicinske sestre. Trudim se da svim onim ženama koje ne mogu da se priključe timu, a to žele, obučimo i ohrabrimo tutorijalima da same šiju maskice kod svojih kuća.

Tamara za naš portal kaže da izgovori, jednostavno, ne smeju da postoje.

- Nije izgovor to što neko ne ume da šije. U karantinu su svi zatvoreni, a svako može da ima svoj udeo u tome da se ovom društvu pomogne da se što pre izvučemo iz krize. Možda neko ne zna da šije, ali ne znaju ni moji ukućani, pa su oni ipak moji najveći pomagači. Neko ume da kroji, neko da meri, neko da šije, neko da pegla. Ovo je sjajna zanimacija u izolaciji za cele porodice, a pritom činite i dobro delo. Ako zajedno ne budemo sačuvali zdravlja jedni drugih, pa ko će to da uradi umesto nas - kaže ljubazna Tamara u razgovoru za naš portal.

foto: Privatna arhiva

Naša sagovornica otkrila nam je kako se najpre uplašila zbog novonastale situacije, a onda shvatila da samo - mora da nastavi da se bori.

Za sebe.

Za svoje.

Za sve ljude oko sebe.

Za sve kojima može da pomogne svojim veštinama.

- Situacija je prestrašna! Kada je sve krenulo, prva 24 sata sam samo plakala. Uplašila sam se. Ali, od toga nemam ništa. Moramo i sa ovime da se izborimo.

Počela je da kroji, a posle jedne objave na mrežama je sve krenulo...

- Posle jednog statusa pokrenula se prava lavina. Poruke su stizale jedna za drugom. Samo sam pravila i delila maskice, svima oko sebe, svi su tražili...

Onda je Tamara shvatila da može da uradi još više od toga.

- Danas se dešava da ne stignem ni da sednem za mašinu. Ali zato imamo pravu mašineriju žena, od kojih su samo dve, tri prethodno znale da rade na mašini. Sada sve šiju, a molbe da im pošaljemo maskice stižu nam iz svih zdravstvenih centara, ali i od pojedinaca ovako na mrežama.

- Svi su nezaštićeni, a oni, naši lekari, prvi su na udaru. Pravili smo maskice za dnevnu bolnicu za hemoterapiju, za porodilište Narodni front, za Intenzivno odeljenje u Višegradskoj...ne znam više ni da vam nabrojim sve zdravstvene centre koje smo oprskrbili, a koje ćemo tek.

foto: Privatna arhiva

Naša sagovornica napominje da je njen rad, kao i rad ostalih žena strogo volonterski.

- Napravili smo dogovor sa nekim kurirskim službama - mi njih opremimo, oni nam raznose maskice i materijale po koje ne možemo da odemo ili ih odnesemo...

foto: Privatna arhiva

Kako je rekla, svaki dan tokom vanrednog stanja predstavlja dovijanje. Za materijale se nekako snalaze, volje za rad i pomoć drugima u nevolji imaju na pretek. Ne spavaju dan i noć, a ne bi im bila zgoreg mala podrška.

foto: Privatna arhiva

Znači nam kad neko može da nam prenese materijale ili maske od tačke A do tačke B. Takođe, materijala trenutno imamo, ali nije na odmet, ni tračica ni pamuka, ni konca. Imam utisak da smo do sada sašile milion maskica, iako je ta brojka verovatno mnogo manja. Ipak, planiramo da nastavimo, jače nego do sada. Zajedno možemo da pobedimo ovu pošast! - zaključila je naša sagovornica.

foto: Privatna arhiva

Šta čekate? Svi oni koji su voljni da pomognu neka se jave ovoj divnoj ženi sa kontaktom na stranici @MilaVila.

Možemo zajedno! Budimo odgovorni jedni prema drugima!

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.