MLADI NIKOLA IZ BEOGRADA IMA EPOHALNO OTKRIĆE: Njegova maska sa filterima zaštitiće sve od korona virusa!
Nikola Krstić, Foto: Facebook/Nikola Krstić

BRAVO

MLADI NIKOLA IZ BEOGRADA IMA EPOHALNO OTKRIĆE: Njegova maska sa filterima zaštitiće sve od korona virusa!

Nikola je otkrio da je maska napravljena od hips plastike sa specijalnim filterima

Objavljeno: 26.03.2020. 16:01h
  • 570

Mladi naučnik Nikola Krstić iz Beograda, sa svojim "Anora" timom, osmislio je "lajf mask", masku za zaštitu od zaraze virusom korona. Reč je o jedinstvenom proizvodu u Srbiji, koji je u ponedeljak predstavljen Fondu za inovacije i čeka se odgovor da li će moći da pokrenu proizvodnju.

Nikola je otkrio da je maska napravljena od hips plastike sa specijalnim filterima. Ona se, kako kaže, može koristiti i posle prestanka opasnosti od virusa COVID-19, i to protiv raznih vrsta zagađenja.

- Maska će imati X-13 filtere, koji će prečišćavati vazduh – objašnjava Nikola. – Takvi filteri se mogu mijenjati na 10 do 14 dana, a mogu se otkuvavati u vodi. A, ono što je sada najvažnije jeste mogućnost da se za mesec dana proizvede oko 100.000 ovakvih maski. Reč je o potpuno domaćem proizvodu, koji će se proizvoditi u fabrici u Inđiji. Planirano je da maske budu besplatne, a ako to ne bude bilo moguće, cena će biti oko 200 dinara.

Nikola Krstić je već poznati mladi srpski naučnik. On je bio maturant beogradske Elektrotehničke škole "Nikola Tesla", koji je osmislio rukavicu za slepe. On je danas direktor startap kompanije, i dobio je grant od 80.000 dolara za usavršavanje svog izuma.

foto: Facebook/Nikola Krstić

Prvobitni 3D model rukavice koju je osmislio, imao je dvije funkcije i bio je povezan na mobilni telefon. Dvije godine kasnije sve je unaprijeđeno: rukavica "anora" se navlači na ruku, ima deset funkcija, "govori" osam jezika, prepoznaje prepreke, boje, novčanice, otkriva "zalutale"… Finalna verzija ove rukavice se očekuje u maju, i to sa dvije nove funkcije i mogućnošću upravljanja na dodir prsta.

U želji da pomognu medicinskom osoblju, grupa master inženjera Mašinskog fakulteta u Beogradu osmislila je inicijativu "Maska za sve".

Ovi talentovani mladići su, u roku od 48 sati, uradili potrebnu tehničku dokumentaciju i uputstvo za jednostavnu i brzu izradu zaštitnih vizira za lica, koja je dostupna na www.maskazasve.com.

 

Bonus video:

(Espreso.rs/IN4S)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media