SKRAĆEN PROLEĆNI RASPUST OSNOVCIMA I SREDNJOŠKOLCIMA: Poznato kada će biti PROBA MALE MATURE!
Školskim kalendarom predviđeno je da prolećni raspust traje od 11. do 20. aprila, Foto: Shutterstock

PROMENE

SKRAĆEN PROLEĆNI RASPUST OSNOVCIMA I SREDNJOŠKOLCIMA: Poznato kada će biti PROBA MALE MATURE!

Školskim kalendarom predviđeno je da prolećni raspust traje od 11. do 20. aprila

Objavljeno:

Proleći raspust za učenike osnovnih i srednjih škola umesto deset dana trajaće četiri dana, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević i dodaje da će nakon Uskrsa biti organizovana onlajn proba male mature.

Školskim kalendarom predviđeno je da prolećni raspust traje od 11. do 20. aprila, a ministar kaže da je u vanrednim okolnostima nepotrebno prekidati nastavu koja je organizovana na daljinu, te da je u dogovoru sa premijerkom Anom Brnabić napravio izmenu školskog kalendara.

"Svi će imati pauzu od četiri dana za verske praznike. Za hrišćanski deo to je veliki petak, subota, Vaskrs i vaskršnji ponedeljak. Ta četiri dana će biti emitovani sadržaji iz verske nastave", rekao je Ssarčević za Tanjug.

On je naglasio da time žele da održe kontinuitet nastave na daljinu.

U dopisu koji je prosleđen direktorima osnovnih i srednjih škola u centralnoj Srbiji (bez AP Vojvodina) navedeno je da dane predviđene za raspust treba iskoristiti za učenje i da bi prekidanje nastave na daljinu bilo na štetu učenika, koji zbog vanrednog stanja moraju da budu u krugu porodice i sa manje kontakata van kuće.

Neradni dani biće od 17. do 20. aprila (od petka do ponedeljka). Za sve ostale dane organizovana je nastava na daljinu putem televizije prema najavljenom rasporedu.

U vanrednom stanju i zbog organizovanja nastave na daljinu kako bi se smanjilo širenje novog korona virusa, pomerena je i proba male mature koja je prema školskom kalendaru bila je predviđena za 27. i 28. mart. Ministar Ssarčević kaže da će biti organizovana onlajn proba male mature posle Uskrsa.

"Mi ćemo najverovatnije posle uskršnjih praznika organizovati probu male mature. Očekujem da će roditelji odigrati dobru ulogu, jer je i njima bitno da vide koliko njihovo dete zna", naglasio je ministar.

On je podsetio da proba male mature i u normalnim okolnostima predstavlja presek stanja, da se vidi koliko đaci znaju, sa kojim oblastima imaju poteškoća i gde treba da se pojača rad.

"Učenici osmog razreda sada mogu na RTS Planeti da obnove gradivo šestog, sedmog razreda", naveo je ministar i dodao da će nastojati da se subotom pojačaju časovi iz predmeta i oblasti koje su složenije i koje su predstavljale poteškoće za učenike.

Napominje da sva deca trenutmno rade u istim okolnostima tako da se ne može reći da je neko favortizovan.

Za malu maturU, koja je planirana 17.,18., 19. juna, ministar kaže da se štampaju testovi.

"Imaćemo razumevanje za okolnosti pod kojima se sada uči, ali ponavljam i da svi imaju sada iste uslove. Mislim da bi bilo najlošija pedagoška poruka da kažemo - hajde da prekinemo sada sve", naglasio je Šarčević.

Napominje da je najvažnije da se održi kontinuitet redovne nastave, da za sve što je predviđeno planom i programom ima vremena, jer naredna školska godina počinjhe 1. septembra, ali da i to može da se pomeri.

"MI smo gospodari školskog kalendara. Ne moramo da počnemo školsku godinu 1. septembra , možemo 15. septembra pa u narednoj školskoj godinu možemo drugačije organizovati raspuste", zaključio je on.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.