DR RANKA OBJASNILA ŠTA ĆEMO SVE OSEĆATI TOKOM IZOLACIJE: Snižen fitilj, periodi plakanja, gubitak kose SU SAMO DEO
Dr Ranka Radulović, Foto: Privatna arhiva, Profimedia

AU

DR RANKA OBJASNILA ŠTA ĆEMO SVE OSEĆATI TOKOM IZOLACIJE: Snižen fitilj, periodi plakanja, gubitak kose SU SAMO DEO

Ostajte zdravo! Ne izlazite iz kuće!

Objavljeno:

Dr Ranka Radulović, psihoterapeut i muzikoterapeut mišljenja je da je potrebno da se ljudi, u jeku epidemije korona virusa, i psihički pripreme za sve ono što se dešava.

Gotovo svi gradovi već imaju brojeve telefona koji nude psihološku podršku, a savete kako prepoznati stanja u kojima se nalazite tokom izolacije i samoizolacije objavila je na svom Fejsbuku i dr Radulović.

Dobro pročitajte sve što je napisala, jer se to može dešavati baš svakome:

Da bih bila efikasnija u odgovaranju na pitanja koje mi stižu, evo informacija koje se odnose na opšte reakcije stresa i sugestija:

Psihološke I emocionalne reakcije na stres:

Osećanje herojstva, neranjivosti, euforije; poricanje; anksioznost I strah; zabrinutost za sigurnost sebe I drugih; ljutnja; iritabilnost, nemir; tuga, žalost, depresija, neraspoloženje, uznemirenje; krivica ili krivica preživelih; osećanje preplavljenosti beznadežnosti; osećanje izolovanosti, izgubljenosti I napuštenosti; apatija; Identifikacija sa preživelim.

Kognitivni problemi Problemi pamćenja; dezorijentacija; konfuzija; usporenost mišljenja I razumevanja;teškoće sa računjanjem , postavljanjem priroteta I donošenjem odluka; slabost koncentracije; ograničeno vreme pažnje; nemogućnost da se prestane misliti o katastrofi; krivica

Ponašanje Promene u aktivnostima, smanjena efikasnost; teškoće u komunikaciji, povećan osećaj za humor; izlivi ljutnje, snižen fitilj, raspravljanje, svađanje; nesposobnost da se opusti; nesposobnost da odustane u realno bezizlaznoj situaciji; promena u navikama ishrane, promene u intimnim odnosima I seksualnosti; promene u izvođenju posla; perodi plakanja; povećana upotreba alkohola I duvana ili droge; socijalna izolacija I tišina; posebno visoki stepen opreznosti vezi sa merama sigurosti ili okruženja; izbegavanje akivnosti ili mesta koja su okidač “ sećanja” na traumatsku situaciju.

Fizički: Povećana srčana frekvencija, respiracija; povećan krvni pritisak; uznemiren stomak, mučnina, povraćanje; promene u apetitu, gubitak ili dobijanje na težini; znojenje ili ježenje; drhtavica ruku ili usana; mišićni trzaji; tunelski vid; osećanje nekoordinisaniosti; bol u donjim leđima; umor; promene u seksualnoj želji; smanjena otpornost na infekciju; rasplamsavanje alergije I artritisa; soživljavanje knedle u grlu; gubitak kose.

Verovatno ste neke od ovih reakcija prepoznali kod vas. Reakcije su normalne i svi ih osećaju. Što se budete bolje adaptirali, one će da se smanjuju.

Kada znamo da su preterane? Preterane su ukoliko se javljaju simultano, velikog su intenziteta ili traju po ceo dan, pa vas ometaju u svakodnevnom funkcionisanju u okviru kuće, funkcionisanju na poslu ili dovode da ne možete da poštujete preporučene mere od strane države.

U tom slučaju treba da se izolujete u okviru kuće, da ne slušate TV vesti ili da prestanete da dobijate infomacije on line u vezi sa epidemijom na nekoliko sati. Treba da se odmorite i radite individualne aktivnosti koje Vam inače pričinjavaju zadovoljstvo.

Ukoliko imate radnu obavezu, a osećate simptome ekstremnog stresa, obavestite o tome svog pretpostavljenog i zamolite da Vas neko zameni na nekoliko sati ili dana, ako je ikako moguće u okviru organizacije vašeg posla.

Ukoliko se reakcije stresa ne smanjuju tokom vremena, ili se jave drugi simptomi, molim Vas da TELEFONOM ili ON LINE potražite psihološku podršku, ili se javite svom psihijatru da se koriguje terapija (za one koji se leče ili su ranije lečeni).

Svi licencirani da pružaju psihološku podršku i druge intervencije u domenu mentalnog zdravlja trebaju da imaju redovnu superviziju.

Kandidati u edukaciji iz psihoterapije i muzikoterapije, kao u drugi volonteri koji su se javili za psihološku podršku prethodno treba da prođu trijažu od nadležnih supervizora da bi se utvrdilo da li su dobro adaptirani i funkcionsalni za davanje podrške.

Ostajte zdravo! Ne izlazite iz kuće!

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.