EPIDEMIOLOG TIODOROVIĆ: Situacija u Nišu je TEŠKA I OZBILJNA, pod nadzorom je 300 ljudi, ODAVDE JE SVE KRENULO
Epidemilog Branislav Tiodorović, Foto: Printscreen/Youtube/TV Kopernikus

NIMALO NAIVNA SITUACIJA

EPIDEMIOLOG TIODOROVIĆ: Situacija u Nišu je TEŠKA I OZBILJNA, pod nadzorom je 300 ljudi, ODAVDE JE SVE KRENULO

On je istakao da je od ukupnog broja osoba kod kojih je potvrdjeno prisustvo virusa njih 17 nalazi na bolničkom lečenju, a osmoro na respiratoru

Objavljeno: 26.03.2020. 14:05h

Epidemiloška situacija u Nišu je teška i ozbiljna, ali mere koje se uvode i kojih se gradjani sve više pridržavaju donoprinose suzbijanju epidemije, izjavio je epidemilog Branislav Tiodorović za Radio televiziju Srbije.  Tiodorović je rekao da je kod 40 osoba u Nišu povrđen korona virus, a više od 300 građana Niša nalazi se pod nadzorom jer su imali kontakt sa nekim od zaraženih.

 On je istakao da je od ukupnog broja osoba kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa njih 17 nalazi na bolničkom lečenju, a osmoro na respiratoru.

 Prema njegovim rečima, iz kontakata 11 obolelih zdravstvenih radnika u Nišu nema zaraženih.

Direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Radmilo Janković juče je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije istakao da se u Nišu nije zarazio ni jedan zdravstveni radnik koji učestvuje u lečenju obolelih od korona virusa.

Janković je rekao da je doktorka iz Niša koja je preminula, prva je osoba kod koje je potvrđen korona virus.

"Ona je najpre zbrinuta na Infektivnoj klinici pod dijagnozom nejasnog febrilnog stanja. Tek nakon potvrde iz Lugana da je pozitivna osoba sa kojom je bila u kontaktu, onda se išlo u pravcu izolacije unutar same Infektivne klinike", izjavio je Janković. Kako je kazao, doktorka je preminula posle 14-dnevne borbe, usled pneumonije kao posledice virusa, ali je imala neka oboljenja koja su je pratila duži niz godina. Prema njegovim rečima, pacijenti koji se leče od korona virusa u niškom Kliničkom centru uglavnom su ljudi koji imaju pridružene bolesti, dijabetes, bubrežnu isuficijenciju i hipertenziju.

On je istakao da je nekoliko klinika u Nišu ispražnjeno i pripremljeno za smeštaj obolelih od korona virusa.

Janković je rekao da se Klinika za plućne bolesti koristi za smeštaj umereno teških pacijenata, dok je u zgradu stare hirurgije prebačena kompletna intenzivna nega.

Taj prostor, dodao je Janković, opremljen je sa 40 respiratora.

Bonus video:

(Espreso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media