PITALI SU KONA ŠTA ĆE BITI SA DECOM KOJIMA SU OBA RODITELJA POZITIVNA NA KORONA VIRUS: Dobro pročitajte odgovor
Predrag Kon, Foto: Print Screen Youtube

ovakva je situacija

PITALI SU KONA ŠTA ĆE BITI SA DECOM KOJIMA SU OBA RODITELJA POZITIVNA NA KORONA VIRUS: Dobro pročitajte odgovor

Imali smo slučaj razdvajanja deteta od roditelje 

Objavljeno: 25.03.2020. 17:00h
  • 7

Na redovnoj konferenciji povodom situacije o korona virusu u Srbiji, epidemiolog dr Predrag Kon je na pitanje šta će biti sa decom, ukoliko su samohrani roditelji ili oba roditelja zaražena virusom Covid-19, rekao da će rešenja za situacije biti tek razrađena.

- Mi smo imali slučaj razdvajanja deteta od roditelje - rekao je Kon

- Mi smo imali slučaj razdvajanja deteta od roditelje i pre organizovanog smeštaja na Beogradskom sajmu. Oba roditelja su bila pozitivna i morala su da budu smeštena u bolnicu. U tom konkretnom slučaju dete je, uz saglasnost majke, odvezeno kod rođaka u unutrašnjost. Ako bi bio slučaj da su i deca pozitivna, morali bismo da postavimo starosnu granicu recimo od 12-13 godina. To ćemo videti kada se pojavi prvi slučaj - rekao je Kon.

Dodao je da osoba koja ode u izolaciju štiti svoju porodicu, jer dok je osoba, pozitivna na korona virus, u svom stanu "mora da ima posebne uslove", koji, kako je ocenio, "nisu za sada bili dovoljni".

"Mora da ima zasebnu sobu i da se potpuno izoluje od ostatka porodice. Naša iskustva pokazuju da to ne ide baš tako, jer se virus širio iako se osoba izolovala u drugoj sobi", naveo je Kon.

Kon je kazao da se dogodio slučaj da su oba roditelja bili pozitivni na korona virus, a da su u tom slučaju lekari, uz saglasnost majke, dete odvezli u unutrašnjost Srbije kod nekoga od rođaka.

Kon je to rekao odgovarajući na pitanjenovinara šta će se desiti ukoliko bi na taj virus bila pozitivna osoba koja je samohrani roditelj ili ukoliko bi oba roditelja bila pozitivna - da li bi bili hospitalizovani i šta bi se dogodilo sa decom.

On je rekao da se "ne sme dogoditi" da dete ostane samo kao ni da se hospitalizuju roditelji čija deca nemaju gde.

Bonus video:

(Espreso.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media