PENZIONERI, OBRATITE PAŽNJU: Ovako možete da podignete svoje PENZIJE!
Tokom vanrednog stanja i bankarski sektor ima veliki pritisak, Foto: Beta/Nenad Petrović, Filip Plavčić

VANREDNO STANJE

PENZIONERI, OBRATITE PAŽNJU: Ovako možete da podignete svoje PENZIJE!

Tokom vanrednog stanja i bankarski sektor ima veliki pritisak

Objavljeno:

Penzije u Srbiji prima 1,3 miliona ljudi, a oni koji su preko 65 i ne smeju iz kuće mogu ovlastiti osobu od poverenja da im podigne u banci u kojoj imaju tekući račun, rekao je danas za RTS generalni sekretar Udruženja banaka Vladimir Vasić.

On je rekao da ti penzioneri treba da se jave banci i izaberu kako će preuzeti penziju a zatim ovlaste lice od poverenja na forumularu koji se može preuzeti sa sajtova banaka ili ga svojeručno napisati na listu papira da im novac u banci podigne.

Vasić je rekao to punomoćje koje ostaje u banci mora da sadrži podatke o penzioneru, ovlašćenom licu, računu, iznosu koji se podiže, kontakt i da bude potpisano.

On je preporučio da ko god može koristi karticu za podizanje novca, ali i za kupovine, jer su i vanredne okolnosti u kojima se nalazimo pokazale da je keš novac veći rizik za zdravlje pa i Svetska zdravstvena organizacija preporučuje korišćenje kartica.

Od 31. marta počinje da važi moratorijum na isplate kredita u trajanju od 90 dana koji je uvela Narodna banka Srbije.

Vasić je rekao da i oni koji se opredele da nastave da plaćaju kredite u bilo kom momentu mogu da se jave banci da žele moratorijum, i dodao da moratorujum važi i za privredu i za građane, a pored kredita i za plate kartice i ostala zaduženja.

On je rekao da za period moratorijuma ni glavnica, ni kamate, ni zatezne kamate neće biti naplaćivane, a dozvoljeni minus će biti automatski produžavan.

Tokom vanrednog stanja i bankarski sektor ima veliki pritisak i dosta toga podnosi, rekao je Vasić i dodao da su ekspoziture otovorene i da mora da se radi pa je zamoliko za razumevanje građana.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.