HEROINA SRBIJE DR MILENA IMA JAKO VAŽNU PORUKU ZA SVE GRAĐANE: Ne verujte glasinama o KORONI, istina je SAMO JEDNA!
Niški anesteziolozi brinu o TEŠKO OBOLELIMA OD KORONE, Foto: Novosti

heroji

HEROINA SRBIJE DR MILENA IMA JAKO VAŽNU PORUKU ZA SVE GRAĐANE: Ne verujte glasinama o KORONI, istina je SAMO JEDNA!

- Sve ove naše žrtve imaće smisla ako pobedimo "neprijatelja" sa što manje gubitaka - poručuje Janković

Objavljeno: 08:44h

Kada se završi smena, lica su nam toliko natečena od zaštitnih maski i kaiševa da nas ni rođeni ne bi prepoznali. U intenzivnoj nezi se smenjujemo na četiri sata, jer je veoma naporno raditi pod punom opremom. Ipak, sve ćemo izdržati i nema povlačenja, jer svaki život koji spasemo je za nas pobeda velika kao na Vimbldonu - poručuju mladi ali već iskusni anesteziolozi, anestetičari i medicinski tehničari sa niške Klinike za anesteziologiju na čelu sa prof. dr Radmilom Jankovićem.

Ovih dana iz celog sveta dolaze slike medicinskog osoblja koje se nadljudskim naporima bori da obuzda epidemiju virusa korona, a među njima su i srpski lekari i medicinske sestre. Podršku svojim kolegama i sugrađanima u ovim teškim trenucima daju dr Milena Stojanović i viši medicinski tehničar Nikola Trajković, čija je fotografija na kojima se vide ožiljci obišla svet. Juče su imali predah, danas se ponovo vraćaju na dužnost.

- Zaista je bolno kada posle četiri sata skinemo maske, a još bolnije kada posle pauze treba opet da ih stavimo i vratimo se u intenzivnu negu. Ali, izdržaćemo. Za ovo smo se školovali. Veliko olakšanje nam je i činjenica da za sada imamo ljudske kapacitete i opremu - priča doktorka Milena, čija je porodica u Grdelici i Vlasotincu, tako da ih neće videti dok se sve ovo ne okonča. Ona ističe da veliki teret podnose anestetičari i medicinski tehničari, jer je njihov posao fizički zahtevniji.

- U ovakvim situacijama čak i kada imamo slobodan dan mi smo mislima sa kolegama koje nas zamenjuju i sa pacijentima koje smo ostavili. Sada mi to i prija da ne razmišljam o tome koliko mi fali moja porodica koja je u Leskovcu - priča nam viši medicinski tehničar Nikola Trajković.

Prema rečima direktora Klinike za anesteziju prof. dr Radmila Jankovića, oformili su tri ekipe koje se smenjuju, plus jedna u pripravnosti. Kada su se popunili kapaciteti intenzivne nege na Klinici za infektivne bolesti, pacijenti kojima je potrebna veštačka ventilacija prebačeni su u specijalno opremljenu Staru hirurgiju.

- Imamo zaista sve što je potrebno od opreme u dovoljnim količinama, a što je najvažnije imamo i dobru organizaciju, jer su anesteziolozi najstručniji da pomognu pacijentima na respiratorima. Još pre dvadesetak dana smo krenuli sa pripremama, tako da nas korona nije zatekla i spremni smo za bitku - kaže profesor Janković, koji priznaje da tri dana nije otišao svojoj kući i da ne zna kada će, ali da je u ovom trenutku najvažnije da građani shvate da moraju da se čuvaju.

- Sve ove naše žrtve imaće smisla ako pobedimo "neprijatelja" sa što manje gubitaka - poručuje Janković.

Svi da se čuvaju

Anesteziolozi su bliski sa hirurškim granama i malo ko je od njih verovao da će ikada brinuti o pacijentima sa zaraznim bolestima.

- Prvo iskustvo sa virusima imala sam prošle godine sa H1N1 kada sam volontirala na Infektivnoj klinici. Ipak, neuporedivo je, jer smo tada imali daleko manji broj pacijenata na respiratorima. I da znate da nije tačno da korona napada starije, tako da svi treba da se čuvate - poručuje Milena.

Nezaposleni anesteziolog

Marko Đošić (30) završio je specijalizaciju iz anesteziologije 24. decembra prošle godine, ali je ostao da volontira na Klinici za infektivne bolesti. I juče je bio tamo, iako nije morao. - Postoje trenuci kada prestaneš da razmišljaš o sebi i svojoj egzistenciji i posvetiš se nečemu mnogo uzvišenijem. Ne postoji veća nagrada za lekara nego kada mu težak pacijent preživi - veli Marko, koji o svom zaposlenju razmišnja na sledeći način "ako me se sete, dobro je, ako ne..."

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.