HUMANI GEST NOVOSAĐANKE: Dizajniranje haljina zamenila šivenjem maski
Svetlana Prosenica je humana žena, Foto: Samonovisad

samo novi sad

HUMANI GEST NOVOSAĐANKE: Dizajniranje haljina zamenila šivenjem maski

Svetlana je do sada donirala maske bolnicama, Betaniji, domovima zdravlja, ali i pojedincima koji su imunokompromitovani i spadaju u rizične medicinske grupe

Objavljeno:

Novosadska modna dizajnerka Svetlana Prosenica je, po objavljivanju vanrednog stanja na teritoriji Grada Novog Sada, bila prinuđena da zatvori prodavnice svoga brenda. Kako bi dala svoj doprinos građanima i svom gradu, odlučila je da sve materijale koje je spremila za prolećno/letnju kolekciju preusmeri u šivenje zaštitinih maski kojih nema dovoljno u gradu.

foto: Samonovisad
  • Kada sam čula da je nestašica maski, nisam mnogo ni razmišljala, imam mašine, imamo materijale, hvala Bogu nakupili smo materijala za novu, prolećno/letnju kolekciju, i to sada odlazi u maske - rekla je Svetlana.
foto: Samonovisad

Kako Svetlana navodi, prvobitna ideja je bila da poklanjaju maske osobama kojima je zdravlje ugroženo.

  • Mislili smo prvo da pomognemo onima kojima su maske potrebne, tipa trudnice, dijabetičari i svi kojima je imunitet ugrožen. Nažalost ispostavilo se da mnogo više maski treba bolnicama, Betaniji, Institutu za onkologiju, bolesnicima na dijalizi. Tako da smo krenuli da pravimo maske za njih i naravno i za sve ostale.
foto: Samonovisad

Sama radionica modnog brenda “Lagami” nije velika, u procesu šivenja učestvuje svega par žena.

  • Naš pogon je mali, imamo od početka četiri žene koje šiju, nažalost sad šiju samo dve. Tako da eto uključili smo i devojku koja želi da pomogne, i ona je došla da pomogne. Uspemo da napravimo od 200 do 300 maski na dan i uvek napravimo 200 manje nego što je potrebno u ovoj situaciji - dodaje Svetlana.
foto: Samonovisad

Svetlana je do sada donirala maske bolnicama, Betaniji, domovima zdravlja, ali i pojedincima koji su imunokompromitovani i spadaju u rizične medicinske grupe.

(Sav materijal plaća lično i mnogo joj pomažu donacije građana na žiro račun brenda: 340-11015944-95 Lagami studio, namena: donacija.)

foto: Samonovisad

Kako Svetlana navodi svi u radionici su se naoružali strpljenjem, a uz rad će im vreme u izolaciji brže proći.

foto: Samonovisad
  • Nadam se da ovo neće dugo trajati i da ćemo se opet vratiti na lepe modne stvari, koje znamo i želimo da pravimo, ali do tada pravimo maske.
foto: Samonovisad

Svetlana svojim humanim gestom daje primer kako svako od nas da može iz svoje oblasti da određeni doprinos Gradu i građanima u ovom vremenu kada je svaka inicijativa je dobrodošla.

(Espreso.co.rs/@samonovisad)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.