IMALI SMO NEKOLIKO OPCIJA ZA IMPROVIZOVANU BOLNICU: Lončar otkrio KO JE IZABRAO SAJAM I ZBOG ČEGA!
Što se tiče VMA, doneta je odluka da neće biti u sistemu zbrinjavanja pacijenata, Foto: Beta/Slobodan Miljević

IZ ISKUSTVA

IMALI SMO NEKOLIKO OPCIJA ZA IMPROVIZOVANU BOLNICU: Lončar otkrio KO JE IZABRAO SAJAM I ZBOG ČEGA!

Što se tiče VMA, doneta je odluka da neće biti u sistemu zbrinjavanja pacijenata

Objavljeno:

Kako je istakao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, Beogradski sajam nije slučajno izabran za improvizovanu bolnicu koja će se koristiti u borbi protiv korona virusa i u kojoj je danas montirano 3.000 kreveta.

- Kineskim stručnjacima smo izložili više lokacija, oni su izabrali Sajam, zbog kontrole situacije. Moraju da postoje posebni ulazi za pacijente i za osoblje i još neki faktori koji moraju da se ispune da bi to bilo apsolutno bezbedno. To je iz njihovog iskustva, a Sajam je odabran jer je struka tako odlučila. Oni su imali slične prostorije u Kini. Bili su na Sajmu, tačno će odrediti kako će to funkcionisati, gde će se ulaziti i izlaziti, šta će se koristiti, kakva su pravila ponašanja i potrebno nam je 48 sati da ispoštujemo neophodne procedure - objasnio je Lončar.

Što se tiče VMA, doneta je odluka da neće biti u sistemu zbrinjavanja pacijenata. Nova bolnica koja je odabrana za to je Gradska bolnica na Zvezdari.

- Već je krenulo sa premeštanjem pacijenata i od sutra VMA funkcioniše kao da je gradska bolnica, biće dežurna svaki dan. Popunjava se sada “Dragiše Mišović” i Zemunska bolnica, a onda idemo na Gradsku bolnicu na Zvezdari jer tamo postoje priključci za respiratore - objasnio je Lončar.

Ministar zdravlja se osvrnuo i na žalbe nekih ljudi koji su došli iz inostranstva da su u neuslovnim karantinima.

- Država će ponuditi sve što može, uradiće maksimalno. Da li će nekome da se sviđa ili ne, to je pitanje za svakog, Pokušaćemo da obezbedimo maksimalne uslove, ali molim za razumevanje i za jednu krajnju odgovornost. Mislim da nije trenutak da pričamo da li se nekome nešto sviđa, ovde se radi o ljudskim životima. Molim za malo vere onim ljudima koji danonoćno rade - kazao je Lonačar odgovarajući na pitanja o karantinu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.