NE RADI SE SAMO O KORONI, OVO JE CIVILIZACIJSKO I HIGIJENSKO PITANJE! Poznati epidemiolog o pričešćivanju 1 KAŠIKOM
Epidemiolog, Zoran Radovanović, Foto: Printscreen/youtube/tvhappy

struka

NE RADI SE SAMO O KORONI, OVO JE CIVILIZACIJSKO I HIGIJENSKO PITANJE! Poznati epidemiolog o pričešćivanju 1 KAŠIKOM

- Viša sila u koju god da čovek veruje može da mu pomogne samo ako sam čovek želi sebi dobro, a ako se izlaže rizicima, tu prestaje i takva pomoć svevišnjeg ili bilo koga, navodi Radovanović.

Objavljeno:

Pokrajinski javni servis prenosio je liturgiju u Sabornoj crkvi u Novom Sadu, a tom prilikom je kamera pokazivala vernike koji stoje u porti crkve, na udaljenosti od barem dva metra jedno od drugih. Voditeljka programa je pri kraju prenosa rekla kako je "pričešće najveći mogući lek za dušu i telo".

Nisu mnogo vredele reči iz Eparhije bačke, kojima su pozvali "sve vernike, naročito one starije od 65 godina, da u potpunosti poštuju mere koje je donela Vlada Srbije, uključujući i dolazak u hramove na sveta bogosluženja".

"Kad neko od njih želi da se pričesti, dovoljno je da se javi svome nadležnom parohu, koji će doći u dom vernika i obaviti svetu Tajnu pričešća", navela je Eparhija bačka, a sve u cilju sprečavanja širenja virusa COVID-19.

I dok je deo građana tvrdio kako su oni koji su se pričestili prilično neodgovorni prema drugima, ali i prema sebi u vreme epidemije, vernici su tvrdili kako virus korona ne može da se prenese preko kašičice koja se koristi za pričešće.

Epidemiolog Zoran Radovanović kaže za 021.rs da postoji rizik da se korišćenjem iste kašičice za pričešće prenese COVID-19, ali i više desetina drugih zaraznih klica.

"Ne radi se samo o epidemiji, radi se o prevashodno higijenskom, civilizacijskom pitanju. Treba poštovati verska osećanja, ali smo ipak u 21. veku i neukusno je nešto što je bilo u tuđim ustima, staviti u svoja. Ne samo zbog ovoga što se sada dešava, zbog epidemije, već i zbog toga što se mnoge zarazne bolesti prenose tim putem. To je toliko nepobitno i jasno i tu ne može čoveka ni gospod da zaštiti, ako sam sebe ne štiti. Viša sila u koju god da čovek veruje može da mu pomogne samo ako sam čovek želi sebi dobro, a ako se izlaže rizicima, tu prestaje i takva pomoć svevišnjeg ili bilo koga", navodi Radovanović.

On dodaje i da treba poštovati reči patrijarha Irineja da se u ovom periodu treba ponašati razumno, te da je najveća sveštenikova odgovornost, jer je na njemu da se pridržava patrijarhovih reči.

"Ali vreme je već i da se taj problem reši na civilizovan način, bilo upotrebom plastičnih kašičica ili nekako drugačije, a ne da se na takav način, guranjem iste kašičice u više desetina ili stotina usta, svesno prenosi zaraza. To može da bude herpes, tuberkuloza, to je rizik i to se zna. To više nije pitanje nauke, nego civilizacijsko pitanje", zaključuje sagovornik.

Direktor patrijaršijske upravne kancelarije prota Stojadin Pavlović rekao je za Prvu televiziju da je razumna odluka nemačke vlade da zatvori sve verske objekte. Po njegovim rečima, vernici se mogu samopričestiti, dodavši da oni ne bi trebalo fizički da ljube "ikone, krst, svetu čašu i ruku sveštenika" sve dok traje ovakva situacija.

Niko ne isključuje mogućnost da se pljuvačkom može preneti zaraza, to moramo uzeti u obzir i moramo slušati lekare u nekom smislu, kazao je on.

Eparhija bačka je još u petak izdala saopštenje u kojima daje savete u vezi sa pričešćem. Između ostalog, tvrdi se i da "telo (hleb) i krv gospodnja (vino) ne mogu da budu uzrok bilo kakve bolesti niti prenosilac zaraze, ali i da sveto pričešće, istovremeno, ne predstavlja magijsku zaštitu od virusa i zaraznih bolesti koji prete sa drugih strana, prilikom dolaska u crkvu, povratka svojim domovima ili boravka u zaraženim sredinama", zbog čega je neophodno da se praktikuju sve mere zaštite koje je država propisala.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / 021.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.