DONETA VAŽNA ODLUKA ZA SVE GRAĐANE SRBIJE! Za vreme vanrednog stanja ukidaju se plaćanja ovih stvari
Goran Vesić, Foto: Petar Lazović

nove odluke

DONETA VAŽNA ODLUKA ZA SVE GRAĐANE SRBIJE! Za vreme vanrednog stanja ukidaju se plaćanja ovih stvari

Grad Beograd je danas doneo odluku da se ne naplaćuju vrtići za vreme trajanja vanrednog stanja

Objavljeno:

Na teritoriji grada Beograda u vrtiće ide ukupno 78.000 dece, od čega 58.000 u državne, a oko 20.000 u privatne. Štab za vanredne situacije dao je danas naredbu da se u vreme trajanja vanrednih mera i obustave rada vrtića ne vrši naplata boravka dece jer su vrtići zatvoreni. Na taj način želimo da olakšamo roditeljima jer inače po zakonu kada dete ne ide u vrtić plaća se polovina cene, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je naveo da je doneta i preporuka privatnim vrtićima da učine isto i najavio da će sutra Gradsko veće, koje u vanrednoj situaciji menja Skupštinu grada, doneti odluku kojom će se odluka o sufinansiranju boravka dece staviti van snage dok traju vanredne mere, saopštio je Beoinfo.

Na taj način ćemo omogućiti da roditelji čija su deca u privatnim vrtićima ne plaćaju boravak dece. Ja očekujem od privatnih vrtića da to primenjuju zato što je od 1. januara 2015. godine, kada je počela da se primenjuje odluka o sufinansiranju boravka dece u privatnim vrtićima, Grad Beograd do sada privatnim vrtićima isplatio 11 milijardi dinara. Neki od njih su prošle godine legalno prijavili dobit od 200 do 300.000 evra što znači da su jako dobro poslovali. Pošto su naplatili od roditelja čitav mart, a roditelji u državnim vrtićima će morati da plate samo 12 dana marta, ne postoji ni jedan razlog da pokušaju da naplate boravak dok vrtići ne rade. Ukoliko to neko bude uradio mi ćemo uputiti roditel?e na Zakon o obligacionim odnosima i pomoći im da se izbore na sudu - istakao je Vesić u Beogradskoj hronici.

On je uputio poziv vlasnicima privatnih vrtića da ne otpuštaju vaspitačice, što neće uraditi ni državni vrtići jer imaju dovoljno novca da ih finansiraju, a Grad će to umeti da ceni.

Upis u vrtiće je planiran da počne 30. marta i da se završi 15. aprila. Zbog vanredne situacije mi smo danas doneli odluku da počne 30. marta, a završi se 15. maja, prve preliminarne liste biće objavljene 1. juna i biće u potpunosti on lajn, istakao je zamenik gradonačelnika.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.